D. van Aken
D. van Aken Nieuws 26 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Officiële hittegolf is een feit en het gaat hagelen

We hebben officieel te maken met een hittegolf in Nederland. In De Bilt werd het om 11.20 uur 30 graden en dat is de derde dag op rij. En dan spreek je van een echte hittegolf.

12 dagen

Gek genoeg spreken we meteen van een hittegolf die al 12 dagen duurt. Althans dat meldt Weeronline. “Omdat de temperatuur op het landelijke hoofdstation al sinds 15 juli hoger is dan 25 graden telt de hittegolf meteen al 12 dagen”, meldt het weerplatform.

De vorige officiële hittegolf is alweer drie jaar geleden. Deze liep toen van 30 juni tot 5 juli. De hittegolf van 2015 duurde met zes dagen vrij kort en had 33,1 graden als maximum temperatuur.

Nieuw record?

De huidige hittegolf kan volgens de laatste berekeningen een recordlengte van 24 dagen bereiken. Komend weekend moet de temperatuur in De Bilt dan wel op beide dagen de 25 graden halen, anders komt de hittegolf ten einde. Waarschijnlijk gaat dit lukken, maar helemaal zeker is dat nog niet.

De huidige hittegolf is de 25e sinds het begin van de metingen en dat komt overeen met gemiddeld één hittegolf in een periode van vijf jaar.

Hagelen

Nederland is donderdag trouwens niet alleen in de ban van de hitte. Want in delen van Limburg en Noord-Brabant krijgen ze waarschijnlijk te maken met hagel en windstoten van 60 kilometer per uur.

Vrijdag wordt het hoogtepunt van de hitte verwacht en kan het in Noord-Limburg ruim 38 graden worden. In De Bilt wordt het mogelijk 36 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.