Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 2 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Oman beleefde met 42,6 graden de warmste nacht ooit

In Nederland is het deze week aangenaam zomerweer met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Bij ons loopt de temperatuur ‘s nachts sterk terug, de minimumtemperaturen komen dan uit op rond de 10 graden.

Dit is in de Omaanse stad Quriyat wel anders. Daar is vorige week dinsdag een weerrecord verbroken. Een heel etmaal lang kwam de temperatuur daar niet onder een gloeiendhete 42,6 graden Celsius uit. Ook niet in het donker. Zo’n hoge minimumtemperatuur is nog nooit eerder op Aarde waargenomen.

Heet, heter, heetst

Zelfs voor Omaanse begrippen was het extreem warm afgelopen week. De kustplaats Quriyat ging afgelopen dinsdag gebukt onder maximumtemperaturen van 49,8 graden. Dit is slechts een graad minder dan het nationale record van 50,8 graden. Deze temperatuur werd vorig jaar op 30 mei gemeten.

Quriyat is een vissersplaats met ongeveer 50.000 inwoners. De extreme hitte hield ook zeer lang aan. In iets meer dan twee dagen tijd is het kwik niet gezakt onder de 42,6 graden. Een nachtelijke verkoeling zoeken, werd hierdoor volledig onmogelijk gemaakt.

Toch is Oman niet de allerwarmste plek op de planeet. Het record voor hoogste maximumtemperatuur werd gemeten in de Verenigde Staten en stamt uit 1913. Op 10 juli van dat jaar werd het maar liefst 56,7 graden in Death Valley. In Nederland komen temperaturen boven de 40 graden niet voor. Het warmterecord in ons land staat op 38,6 graden. Zo warm werd het op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.