Metro
Metro Nieuws 3 jul 2018 / 15:22 uur

OM wil Nederlandse IS-vrouwen in Nederland vervolgen

Het Openbaar Ministerie wil drie Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers in Nederland vervolgen. De vrouwen zitten nu nog vast in Koerdische kampen, maar het OM is van plan de vrouwen terug naar Nederland te halen.

Dat meldt de NOS. Het OM heeft al een zogenoemd ‘bevel tot gevangenneming’ gestuurd en wacht nu op de reactie van de Koerden die de leiding hebben over de kampen in Noord-Syrië.

Noord-Irak

De Koerdische kampleiders hebben eerder al aangegeven dat zij bereid zijn Nederlandse vrouwen en kinderen naar Noord-Irak te brengen. Ook hebben zij alle betrokken landen gevraagd hun landgenoten terug te halen, omdat zij in hun maag zitten met de grote hoeveelheid oud-strijders en bijbehorende vrouwen met jonge kinderen in hun kampen.

In de Koerdische kampen zitten tientallen Nederlandse vrouwen en kinderen gevangen. Het OM wil het liefst alle Syriëgangers vervolgen onder het Nederlandse rechtssysteem.

De IS-strijders die in Irak terechtkomen, hebben het een stuk slechter. Daar worden behoorlijk zware straffen uitgedeeld: veel strijders krijgen levenslang of de doodstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM wil Nederlandse IS-vrouwen in Nederland vervolgen
Sluiten