Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 3 jul 2018 / 15:23 uur

Woedend op slachthuizen, nu ook minderen met vlees?

‘Afgrijselijk’, ‘dierenmishandeling’ en ‘dichtgooien die bende’. Reacties op de schokkende beelden van wantoestanden binnen Nederlandse slachthuizen. RTL Nieuws wist de hand te leggen op een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daaruit blijkt dat diverse Nederlandse slachthuizen zich niet aan de regels houden en dieren op afschrikwekkende wijze om het leven brengen. Verdrinken en levend villen zijn enkel het topje van de ijsberg.

Als reactie daarop heeft Stichting Wakker Dier maandag een petitie aangeboden waarin de regering wordt opgeroepen radicaal op te treden tegen deze slachthuizen. Geldboetes zijn op dit moment de strafmaatregel, maar volgens de stichting maakt dat weinig indruk en calculeren de grotere slachthuizen de boetes zelfs al op voorhand in. Wakker Dier eist in de petitie onder meer dat slachthuizen die voor de tweede keer de fout ingaan direct worden gesloten.

Wegkijken

,,Wij krijgen al langer signalen binnen dat er sprake is van wanpraktijken binnen Nederlandse slachthuizen’’, vertelt Valeska Hovener van Wakker Dier. ,,Maar nu is er ook bewijs. Dat betekent dat wegkijken echt niet meer kan en dat het tijd is voor maatregelen.’’

De petitie richt zich voornamelijk op de politiek en de slachthuizen. Toch speelt ook de consument een rol. Al jaren wordt gepleit om minder vlees te eten. Niet alleen vanwege de massaproductie dat dierenleed in de hand kan werken. Ook vanwege het belastende effect voor het milieu en de gezondheidsrisico’s voor mensen. Helpt het tonen van dit soort misstanden om mensen te bewegen minder vlees te eten?

Verantwoordelijk

,,De beelden shockeren en roepen emotie op. Maar het betekent niet direct dat mensen hun eigen gedrag veranderen’’, vertelt Emely de Vet, hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsveranderingen van de Wageningen Universiteit. Onderzoek naar het effect van afschrikwekkende beelden op consumenten laat zien dat de consument zich vaak niet direct verantwoordelijk voelt. Het publiek spreekt schande maar zal als individu de schuld sneller buiten zichzelf leggen.

Toch betekent dat niet dat er niks zal veranderen, vertelt De Vet. ,,Die publieke verontwaardiging kan zeker wel iets teweeg brengen. De slachthuizen staan onder druk en willen hun imago herstellen. Ook ontstaat er een publiek debat dat mensen aan het denken zet.’’

Effect

Een effect dat stichting Wakker Dier terugziet in de petitie. Met meer dan 55.000 handtekeningen zegt de stichting een breder publiek te bereiken dan het normaal doet. Valeska Hovener: ,,Opvallend is dat er dit keer veel mensen tussen zitten die zeggen niet de allergrootste dierenliefhebber te zijn, maar actie willen ondernemen omdat ze vinden dat ze niet op deze manier aan hun vlees willen komen.’’

Een andere manier om mensen minder vlees te laten eten kan het verkleinen zijn van de porties, denkt De Vet. ,,Er is een interessant onderzoek geweest waarbij een restaurant de porties vlees een heel klein beetje verkleinde. Daardoor hadden de gasten niet het gevoel dat zij beperkt werden terwijl er op groepsniveau aardig bespaard werd.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woedend op slachthuizen, nu ook minderen met vlees?
Sluiten