Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

OM: ‘Keke challenge’ is onverantwoord en strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet te spreken over de zogenaamde ‘Keke challenge’. De challenge is onverantwoord en zou zelfs strafbaar zijn.

Gewaagd dansje

Het lijkt een nieuwe rage te worden op het internet: de Keke challenge. Bij de challenge stapt een automobilist uit een rijdende auto terwijl het nummer My Feelings van de Canadese rapper Drake op staat. Terwijl de onbemande auto blijft doorrijden, probeert de automobilist een dansje te doen op het nummer en tegelijkertijd de auto bij te houden om vervolgens weer in te stappen.

Een man uit het Gelderse Putten deed afgelopen week ook een poging, maar dat ging mis. Op internet circuleert een filmpje waarin te zien is hoe de jongeman uitstapt, maar zijn doorrollende auto niet te voet kan bijhouden. De auto knalt uiteindelijk tegen een boom aan.

Even stoer doen met papa's auto? Nope.

Even stoer doen met papa's auto? Nope.

Posted by dumpert.nl on Saturday, July 28, 2018

Strafbaar

Het OM reageerde op het filmpje na berichtgeving van de NOS. De man in het filmpje overtreedt artikel 5 van de wegenverkeerswet, daarin staat dat het strafbaar is om jezelf of anderen in het verkeer in gevaar te brengen. „In dit filmpje is dat overduidelijk”, vertelt een woordvoerder van het OM tegen de NOS. Hij legt uit dat mensen al snel een gevaar kunnen vormen op de weg. Alleen als je slingert of met wisselende snelheden rijdt, kan je vervolgd worden op basis van artikel 5.

Justitie is daarom ook helemaal niet blij met het filmpje van Radio 538 waarin de radio-dj’s Wietze en Chris de challenge ook deden. Het filmpje is een paar dagen geleden op de website van de radiozender verschenen. Het OM vindt het onverantwoord gedrag en oordeelt dat de radio-dj’s als bekende Nederlanders een voorbeeldfunctie hebben. Het OM heeft nog niet besloten of het in actie komt.

Op internet zijn vooral Amerikaanse filmpjes te zien. Die maken duidelijk dat het vaker misgaat. Op een video komt bijvoorbeeld een politieman ten val nadat hij is uitgestapt voor een dansje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.