Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 jul 2018 / 08:16 uur

Nationaal hitteplan van kracht

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden”, waarschuwt het gezondheidsinstituut.

De komende dagen wordt er een tweede hittegolf verwacht, met temperaturen rond de dertig graden. ’s Nachts ‘koelt’ het af naar zo’n twintig graden. Tijdens deze hitte wordt voornamelijk gevraagd om op elkaar te letten. Met het ingaan van het Nationaal Hitteplan worden er bijvoorbeeld ook warmtechecks bij zelfstandig wonende ouderen gedaan. Ouderen lopen namelijk extra risico op uitdroging of oververhitting.

Maatregelen

Het RIVM heeft een aantal eenvoudige maatregelen op een rijtje gezet, om de gevolgen van hitte te beperken. Zorg allereerst dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Zorg voor koelte en draag dunne kleding. Bescherm jezelf goed tegen de zon en houd ook vooral de woning koel door gebruik te maken van zonwering, ventilatoren of airconditioning. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Ook aan mensen in de bouw wordt door vakbond FNV geadviseerd om zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de zon in de middag te vermijden. Ook zouden ze vaker rustpauzes moeten nemen tijdens de komende warme dagen.

Reageer op artikel:
Nationaal hitteplan van kracht
Sluiten