Metro
Metro Nieuws 18 jul 2018 / 15:24 uur

Minister Blok: multiculturele samenleving werkt niet

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet in multiculturele samenlevingen. Volgens de man kunnen verschillende culturen simpelweg niet vreedzaam samenleven, omdat het in de aard van mensen zit zich niet te binden aan “onbekende mensen”. Dat zei hij vorige week dinsdag op een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties.

Uitgelekt

Dat de uitspraken die in besloten kring werden gedaan nu toch naar buiten komen, komt door het tv-programma Zembla. Het onderzoeksprogramma heeft de beelden toegespeeld gekregen. Op de beelden is te zien hoe de minister zijn weinig verhullende mening geeft. Hij vraagt het publiek een voorbeeld te noemen van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenwerkingsverband is. De retorische vraag beantwoordt de politicus direct met “Ik ken hem niet.”

Zodra iemand uit het publiek Suriname oppert als land met een geslaagde multiculturele samenleving, veegt Blok de opmerking van tafel door te zeggen dat dit een “gewaagde uitspraak” is. Vervolgens noemt de minister Suriname een "failed state", wat volgens hem zou komen door de etnische opdeling. Een dolk in de rug van het land dat er zelf juist zo trots op is dat mensen met allerlei verschillende achtergronden hier harmonieus samen wonen. In hoofdstad Paramaribo staan een joodse synagoge en een islamitische moskee gewoon naast elkaar. Daarnaast weerspiegelen de vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen die in het land wonen.

Genen

De reden voor het mislukken van multiculturele samenlevingen zit volgens minister Blok in de menselijke aard. Van nature zouden we ons niet willen binden aan “onbekende mensen”. Hij zegt hierover: “Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat wij een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje mee te onderhouden en dat we niet goed in staat zijn een binding aan te gaan met ons onbekende mensen. Tenzij we zo rijk zijn dat het ons allemaal niet zoveel meer kan schelen.”

Het gesprek over xenofobie en angst voor migranten dat de minister voerde met medewerkers van internationale organisaties heeft op z’n minst wat losgemaakt. De Kamer eist dat de minister van buitenlandse zaken opheldering geeft over zijn uitlatingen. Coalitiepartner D66 noemt de uitspraken onbegrijpelijk, de VVD noemt ze lomp. "De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving", laat Kees Verhoeven (D66) weten.

Lompe uitspraken

Han ten Broeke van de VVD is kritisch over de woorden van zijn partijgenoot Blok. "De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus.”

Sadet Karabulut (SP) vindt dat Blok zijn woorden moet terugnemen. "Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde niet." De PVV vindt dat de minister helemaal gelijk heeft en vraagt het kabinet het beleid aan te passen aan Bloks uitspraken.

Reactie minister

De minister zelf zegt nu dat zijn uitspraken over onder andere migratie en het "mislukte” Suriname achteraf niet zo verstandig waren. Hij had ze zo niet moeten doen, zegt hij in reactie op alle commotie. Hij zegt te betreuren dat hij met zijn uitlatingen aanstoot heeft gegeven. Ook stelt hij te ver te zijn gegaan en zijn woorden niet goed te hebben gekozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Blok: multiculturele samenleving werkt niet
Sluiten