Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Meer poep op vlees in slachthuizen

Het aantal boetes dat de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) hebben uitgedeeld voor poep op vlees in slachthuizen, is dit jaar meer dan verdubbeld. Er werden maar liefst 49 boetes opgelegd in de periode mei 2017 tot juli 2018, meldt RTL Nieuws.

Voedsel is veilig

In voorgaande jaren werden 39 boetes uitgeschreven, in een periode van ruim twee jaar. NWVA zegt overigens dat de voedselveiligheid niet in het geding is.

Ondanks dat er volgens de NVWA geen reden is om te twijfelen aan de veiligheid van het vlees, roept ze slachthuizen wel op om schoner te gaan werken. „Ik vind dat slachthuizen meer hun best moeten doen", zegt directeur Keuren Jan Meijer van de NVWA. "Slachthuizen hebben hier blijkbaar in 2017 minder aandacht voor gehad dan wij nodig vinden."

Poep wegspoelen met water

Poep komt op het vlees terecht wanneer tijdens het slachten de darmen van het dier opengaan. In theorie is er dan een stopknop die ingedrukt kan worden, om bevuilde stukken vlees weg te snijden. In praktijk gebeurt dat volgens een oud-medewerker van een slachthuis, die RTL-Nieuws sprak, bijna nooit. „De bazen willen alleen maar productie, dat moet allemaal zo snel mogelijk." Hij vertelt dat poep soms wordt weggespoeld met water, wat niet afdoende is om het vlees schoon te maken.

Andere medewerkers stellen dat slachters vaak te weinig ervaring hebben. Ook de hoge bandsnelheid is een probleem. De dieren hangen namelijk aan een lopende band en een slachter heeft zo’n tien seconden om de darmen te verwijderen. Als dat misgaat, krijg je poep op het vlees.

Boetes

De brancheorganisatie van de slachtindustrie COV kan zich niet vinden in deze kritiek. Boetes voor poep op vlees kunnen oplopen tot zo’n €7500 euro. Bij verontreiniging moeten gelijk corrigerende maatregelen genomen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.