Metro
Metro Nieuws 21 jul 2018 / 15:44 uur

Minister Blok maakt excuses aan regering Suriname

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft via een brief excuses aangeboden aan Suriname voor zijn „aanstootgevende" uitlatingen over dat land. Die zijn in de voormalige Nederlandse kolonie helemaal verkeerd gevallen. Ook tegen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten heeft de VVD’er sorry gezegd.

Mislukte staat

Blok had het, tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken, over Suriname als mislukte staat. De aanduiding van ‘failed state’ is doorgaans voorbehouden aan landen waar bestuur en rechtsstaat totaal ontbreken, zoals het Afrikaanse Somalië. Maar Blok noemde ook Suriname een ‘failed state’, omdat de verschillende bevolkingsgroepen er niet goed zouden samenleven.

De Surinaamse regering eiste vervolgens de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen. Paramaribo noemde de uitlatingen „destabiliserend en denigrerend" en had het zelfs over „een mogelijke agenda van herkolonisatie".

‘Niet moeten doen’

In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij „niet had moeten doen". Hij erkent dat hij zich „in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten". Hij zegt dat hij „de scherpte van de discussie” heeft opgezocht en dat hij daarbij „illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn”.

Blok vindt het belangrijk zijn „oprechte excuses” over te brengen, „mede gezien het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land". Nederland wil de betrekkingen met Suriname al lange tijd herstellen en bijvoorbeeld graag weer ambassadeurs uitwisselen.

Multiculturele samenleving

De minister heeft ook aan de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn spijt betuigd. Zij waren boos omdat Blok ook hen vertegenwoordigt en zijn uitglijders dus op hen afstralen. Ze stoorden zich vooral aan Bloks stelling dat de multiculturele samenleving nergens echt slaagt.

Alle landen die daar behoefte aan hadden, hebben inmiddels uitleg en excuses van Blok ontvangen, laat het ministerie weten. Of dat ook geldt voor bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, die hij afschilderde als landen vol vreemdelingenhaat, wil het departement niet zeggen.

Blok betuigde woensdag al in algemene termen zijn spijt en bood zijn ambtenaren zijn excuses aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Blok maakt excuses aan regering Suriname
Sluiten