Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Mars vanavond met blote oog te zien

Dinsdagavond is opnieuw een spektakel te zien aan de sterrenhemel. Mars staat dan het dichtstbij sinds vijftien jaar en is met het blote oog zichtbaar.

De gemiddelde afstand tussen de aarde en Mars is 230 miljoen kilometer, maar dat kan oplopen tot 401 miljoen kilometer. Dinsdagavond staat de planeet een stuk dichterbij: op een afstand van 58 miljoen kilometer. Normaal gesproken is Mars niet te zien met het blote oog, maar dan wel. De laatste keer dat Mars zo dichtbij de aarde stond, was in 2003. Toen bedroeg de afstand 56 miljoen kilometer.

Goed weer

Wie de planeet wil bewonderen, kan het beste tussen 23:00 en 04:00 uur naar buiten gaan en in de richting van het zuidoosten kijken. Het blijft dinsdagavond op de meeste plekken onbewolkt, dus Mars zou goed te zien moeten zijn. Zoek een open plek op waar het donker is. De planeet is het beste te zien wanneer het goed donker is. In de stad is het zicht door de verlichting daarom beperkt.

De komende weken zal Mars nog steeds redelijk goed zichtbaar zijn. Je kan de planeet herkennen aan de roodachtige kleur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.