Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2018 / 18:55 uur

Koning Willem-Alexander mag geen zonnepanelen

Met zonnepanelen zelf energie opwekken is goed voor het milieu. Niet gek dat veel mensen overstappen op deze duurzame stroom. Ook Koning Willem-Alexander wil graag zonnepanelen op paleis Huis ten Bosch, maar hij stuit op de wet.

Koning geeft de strijd niet op

De wet staat namelijk geen wijzigingen toe aan het uiterlijk van rijksmonumenten (Huis ten Bosch valt onder een rijksmonument). Toch heeft de Koning de strijd niet opgegeven. In Amsterdam sprak hij met leden van een Hij sprak er met leden van een duurzaamheidscommissie van een Vereniging van Eigenaren. Die wil op vijf huizen aan de Marcantilaan ook zonnepanelen plaatsen.

Bezoekers in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Foto: ANP

Koningin Beatrix had zich in april 2011 bij een bezoek aan het zonnepanelenfabriek Solarwatt in Dresden tijdens een staatsbezoek aan Duitsland al eens beklaagd over de bureaucratische hindernissen voor plaatsing van zonnecollectoren. Toen was dat voor de kas van Huis ten Bosch.

Beleid omgooien?

Rolf Steenwinkel, directeur van Amsterdam Energie, steunt Willem-Alexander in zijn plannen. De hoofdstad heeft in 2014 het beleid ten aanzien van monumenten omgegooid. Daar mogen op monumentenpanden onder voorwaarden zonnepanelen geplaatst worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koning Willem-Alexander mag geen zonnepanelen
Sluiten