Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 24 jul 2018 / 11:50 uur

Koele duik in het buitenbad dankzij vrijwilligers

Wat is er lekkerder dan met dit weer in een heerlijk koel zwembad duiken? Helaas sluiten steeds meer buitenbaden noodgedwongen hun deuren, maar dankzij vrijwilligers kunnen sommige baden nog steeds een verkoelende duik aanbieden.

„Het is het mooiste vrijwilligerswerk dat er is”, zegt Andries Molengraaf, bestuurslid en toezichthouder van zwembad ’t Molengors in Zuidland. Om zwemmers te mogen ontvangen moeten er vanwege de veiligheidsregels van de overheid minimaal twee toezichthouders aanwezig zijn. Een daarvan moet in het bezit zijn van het brevet reddend zwemmen en de ander moet een EHBO’er zijn die kan reanimeren. Die rollen worden vervuld door vrijwilligers.

Vakantiegevoel

„Stel dat we tien vrijwilligers hebben, maar geen van hen het benodigde brevet heeft of een EHBO’er is, dan kunnen we het zwembad niet openen”, aldus Molengraaf. Vandaar dat ’t Molengors op dinsdagochtend en -middag is gesloten. Uitgerekend op een van de heetste dagen van de week. „Ook buiten de zomervakantie hebben we op deze dag te weinig vrijwilligers om de deuren te openen. Dat weten de mensen in het dorp, dus er staan geen rijen met huilende kinderen voor het hek. Verder lukt het prima om het rooster met vrijwilligers rond te krijgen, dus zijn we op alle andere mooie dagen open geweest. Bovendien kunnen de mensen op dinsdagavond wel komen zwemmen. Als vrijwilliger zie je direct resultaat: omdat wij er zijn kan het bad open en zien we de mensen genieten van het vakantiegevoel dat een buitenbad altijd opwekt.”

Niet alle zwembaden hebben het geluk dat (plaatselijke) vrijwilligers in de rij staan om een handje te helpen. Neem De Bercken in het Limburgse Reuver, waar zo’n 175 vrijwilligers werkzaam zijn. Dat klinkt als een flink aantal, maar voorheen waren dat er meer dan 200 honderd. Dus worden openingstijden ingekort om de boel toch nog draaiende te kunnen houden.

Gesloten

Het Zwolse Openluchtbad heeft daar al sinds de jaren 90 de ideale oplossing voor. Toen de deuren dreigden te sluiten werd de Vereniging Openluchtbad Zwolle opgericht. Iedereen die lid wordt verricht 6 uur vrijwilligerswerk. „Dat kan aan de kassa zijn, op het gebied van groenvoorziening, schoonmaken en toezicht op de zwemmers. Zonder de vrijwilligers was het bad allang gesloten”, zegt assistent-beheerder Dineke van de Pol.

De vereniging telt zo’n 6.000 leden, dus aan vrijwilligers geen gebrek. Van de Pol: „We doen dit al jaren dus inmiddels vormen we een geoliede machine. Het in elkaar draaien van het rooster is geen enkel probleem.”

Te warm

Toch is het niet mogelijk om met de extreme temperaturen van deze week de openingstijden te verruimen. Dan komt er te veel druk te staan op het netwerk van vrijwilligers. „Met dit warme weer wordt er meer van hen gevraagd. Ze moeten continu scherp zijn, want we merken dat het voor de bezoekers al snel te heet is om na het zwemmen in de zon te liggen. We moeten heel goed opletten wat er in en rond het bad gebeurt.”

Het mag dus best een paar graden koeler, maar voor de buitenbaden is het te hopen dat de zomer nog lang aanhoudt. En voor de zwemmers natuurlijk, die dankzij de vrijwilligers hun hoofd koel kunnen houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koele duik in het buitenbad dankzij vrijwilligers
Sluiten