Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Geld & carrière 24 jul 2018 / 12:04 uur

Meer vakantiewerk, en het verdient beter dan ooit

Op vakantie, voor de studie of gewoon voor wat extra spaargeld. Het zijn de meest voorkomende redenen voor jongeren om een vakantiebaantje te nemen. En goed nieuws: studenten hebben de vakantiebaantjes voor het uitkiezen. Ze zijn populair en verdienen beter dan ooit.

Dat blijkt uit onderzoek van FNV Jong. Het gemiddelde uurloon ligt op 8,69 euro, 48 cent meer dan vorig jaar. Toen was het ook al flink hoger dan de jaren daarvoor, mede door afschaffing van het jeugdloon. Het gemiddelde uurloon is dit jaar het hoogste uurloon dat FNV ooit heeft gemeten.

On-the-go

Bouwsector

Vakantiebaantjes in de supermarkt en horeca zijn populair, maar wie veel wil verdienen, kan die sectoren beter vermijden. Het meeste verdien je in de schoonmaaksector (11,94 euro per uur), zorg en welzijn (11,06 euro) of de kantoorbranche (10,18 euro). In de bouwsector verdient een vakantiewerker gemiddeld het minst: 6.93 euro per uur.

Opvallend is dat meisjes gemiddeld meer verdienen jongens. Voor jaar was dit voor het eerst het geval, en die trend zet dit jaar door. Het gemiddelde uurloon voor meisjes is 8,73 euro, voor jongens is dit net iets minder: 8,64 euro. Dat komt volgens FNV Jong doordat in de sectoren die het meest betalen meer meisjes werken.

Meer vakantiewerk, en het verdient beter dan ooit
Pakketten maken van schoolboeken is ook een populair bijbaantje onder jongeren. Foto: ANP.

Toch zou er misschien nog meer verdiend kunnen worden, want ruim de helft van de vakantiekrachten is niet goed op de hoogte van de rechten en plichten. Jongeren zijn het minst geïnformeerd over de cao, de opbouw van het aantal vakantiedagen en het maximum bij te verdienen bedrag. Werkgevers zijn verplicht hen goed in te lichten, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Zoektocht

Ook de zoektocht naar naar vakantiebaantjes nam dit jaar toe, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Afgelopen jaren plaatsten de meeste bedrijven vacatures voor zomerbanen in mei, dit jaar was dit al in april.

„Van oudsher zijn werkgevers op zoek naar krachten om seizoenswerk op te vangen", zegt Anouk Kon van Indeed. „Maar het is ook een manier om structurele operationele pieken op te vangen, die in de krappe arbeidsmarkt steeds vaker voorkomen. Het is goed mogelijk dat dit verklaart waarom werkgevers nog eerder hun zoektocht naar vakantiekrachten zijn gestart.” Overigens zijn werkzoekenden er nog eerder bij: zij beginnen al in februari en maart hun zoektocht naar een baan voor de zomerperiode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer vakantiewerk, en het verdient beter dan ooit
Sluiten