Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

IVF moet noordelijke witte neushoorn gaan redden

Voor de noordelijke witte neushoorn, de meest bedreigde diersoort op aarde, is er misschien tóch nog een beetje hoop aan de horizon. Biologen hopen met IVF te kunnen voorkomen dat de soort definitief zal uitsterven, meldt de Volkskrant.

Embryo’s

Op het moment zijn er vermoedelijk alleen nog maar twee vrouwtjes in leven. In maart overleed helaas het laatste mannetje. Er zijn destijds echter wel een paar rietjes met sperma ingevroren. Wanneer de wetenschappers erin slagen om van de twee vrouwtjes enkele eicellen te oogsten, zouden er in het laboratorium embryo’s gekweekt kunnen worden.

Drie jaar

De embryo’s kunnen uiteindelijk bij andere sterk verwante neushoornsoorten worden ingebracht, omdat de twee overlevende vrouwtjes zelf geen zwangerschap kunnen volbrengen. In het meest positieve geval wordt binnen drie jaar het eerste kalf geboren, stelt een van de onderzoekers.

Lange weg

In het artikel worden echter ook zorgen over het experiment uitgesproken. Zo beschouwt voortplantingsdeskundige Cyriel Ververs van de Universiteit Gent het als een mooie techniek, maar tempert de verwachtingen. De methode zou wellicht te laat komen voor de noordelijke witte neushoorn, vanwege het beperkte aantal nog levende dieren en het beperkte genetisch materiaal dat de onderzoekers ter beschikking staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.