Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Proef met legale staatswiet gaat er dan echt komen

Coalitiepartijen zouden de handen ineen hebben geslagen wat betreft de wietproef.  Het was al vastgelegd in het regeerakkoord dat die proef er zou komen, maar of het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd zou gaan worden, bleef lange tijd onzeker. Er zou nu echter daadwerkelijk een proef gaan komen in zes tot tien gemeenten, meldt de Telegraaf.

Aanpassing

De plannen voor de proef steken wel ietwat anders in elkaar dan voorheen: naast die zes tot tien gemeenten die mogen gaan experimenteren met wiet, komt er namelijk ook een controlegroep van even zo veel gemeenten. Zo zouden de resultaten van de proef na afronding beter op waarde worden geschat.

Problemen

In tegenstelling tot andere landen is het gebruik van cannabis in Nederland gedoogd. De teelt van de plant is echter illegaal. Dit levert regelmatig problemen op: het stimuleert criminaliteit en als koper of coffeeshophouder werk je mee aan een constructie die niet geheel legaal is. Het experiment zou een oplossing moeten bieden voor deze situatie. Er zou wel extra ingezet moeten worden op preventie, om gebruikers bewust te maken van de risico’s van wiet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.