In het nieuws

Grote banken financierden landroof en ontbossing

Een palmolieplantage. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 JUL 2018

ING, ABN AMRO en Rabobank hebben jarenlang geïnvesteerd in verschillende palmoliebedrijven die zich schuldig maakten aan landroof, mensenrechtenschendingen en de kap van regenwoud. De banken zouden tussen 2010 en 2018 voor minstens 4,9 miljard euro hebben geïnvesteerd in dit soort bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie.

Intimidatie

Het gaat om 14 palmoliebedrijven in negen landen die betrokken waren bij in totaal 118 schandalen. Zo investeerde ABN AMRO in een bedrijf dat regenwoud vernietigde in Papoea Nieuw-Guinea en leende ING aan een bedrijf dat de lokale bevolking intimideerde en van haar land verjoeg.

Milieudefensie publiceerde in totaal twee rapporten, waarvan één rapport apart over Liberia. Daaruit blijkt dat ABN AMRO en Rabobank investeerden in het Aziatische palmoliebedrijf Golden Agri-Resources. Het bedrijf pakte met dwang land af van de lokale bevolking.

Boycot

Volgens de Milieudefensie weten de banken al ruim twintig jaar over de misstanden in de palmoliesector. Sinds 2001 spreekt de milieuorganisatie al met de banken over de structurele problemen. „Tóch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven”, aldus Rolf Schipper van Milieudefensie. De organisatie roept de banken op om hun geld terug te trekken uit de palmoliesector.

Volgens ABN AMRO is een boycot niet realistisch, omdat de alternatieven voor palmolie vaak nog schadelijker zijn. De bank is het eens met Milieudefensie dat verandering moet komen en zegt eisen te stellen aan klanten door bijvoorbeeld een keurmerk. Als er dan toch misstanden zijn, gaat de bank met het bedrijf een traject in waarin wordt gestreefd naar verbetering van het gedrag. Over eventuele boetes voor bedrijven die regenwoud vernietigen, wil ABN AMRO niets zeggen.

Geen harde straf

Ook de Rabobank eist een keurmerk van palmoliebedrijven. Zij moeten lid zijn van de Roundtable on Sustainable Palm Oil, dat klachten beoordeelt en sancties oplegt. Als de bedrijven zich niet aan de sancties houden, verliezen ze hun lidmaatschap. Rabobank kijkt alleen naar deze veroordelingen en de reactie daarop van de bedrijven.

ING was nog niet bereikbaar voor commentaar.


Views

1k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+