D. van Aken
D. van Aken Nieuws 26 jul 2018 / 12:43 uur

Doodschopper grensrechter wil niet naar Marokko

Eén van de daders die verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen weigert om Nederland te verlaten. De 22-jarige man heeft bij de bestuursrechter in Amsterdam bezwaar gemaakt tegen uitzetting naar Marokko en een inreisverbod.

Verblijfsvergunning

De man is geboren en getogen in Nederland, maar heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit. Op zijn strafblad staan nog meer misdrijven.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft hem twee jaar geleden verteld dat zijn verblijfsvergunning niet wordt verlengd en hij een inreisverbod van tien jaar krijgt. Volgens zijn advocaat verdient de man nog een kans, omdat hij in het verleden niet de juiste hulp heeft gehad.

Zelfmoord

De man, die geëmotioneerd was tijdens de zitting, zegt zelf dat hij zijn leven wel degelijk heeft gebeterd. Hij verklaart dat hij afstand heeft genomen van de mensen met wie hij omging. ,,Ik ben een meeloper, ik loop mee zonder dat ik het weet”, zei hij tegen de bestuursrechter.

Volgens zijn advocaat heeft hij zelf hulp gezocht en krijgt hij momenteel intensieve begeleiding. Zijn psychiater zei tijdens de zitting dat uitzetting naar Marokko mogelijk zelfs tot zelfmoord zou kunnen leiden.

Moeder

Ook zijn moeder nam kort het woord: ,,Waar moet mijn kind heen, hij spreekt de Marokkaanse taal niet goed en als hij van het vliegveld komt, is hij dakloos.”

De 41-jarige Nieuwenhuizen was in 2012 grensrechter bij een wedstrijd tussen de B-jeugd van Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam. Nadat de wedstrijd uit de hand was gelopen, werd Nieuwenhuizen belaagd door spelers van Nieuw Sloten, waarbij hij werd geschopt en geslagen. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

De rechter doet over maximaal zes weken uitspraak in de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doodschopper grensrechter wil niet naar Marokko
Sluiten