Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Werkdruk in zorg nog hoger in de vakantie

De werkdruk in de zorg is hoog. Zo hoog, dat mensen die thuis verpleegkundige zorg ontvangen, kantoorpersoneel over de vloer krijgen.

Een op de drie wijkzorgorganisaties heeft het zomerrooster namelijk niet rond gekregen en voor zo’n honderden fulltime vakantiebanen zijn definitief geen mensen gevonden. Dat blijkt uit informatie die 63 wijkzorg-organisaties deelden met de NOS.

Hoge werkdruk in zorg

Voor de werknemers is dit zwaar. De werkdruk in de vakantieperiode wordt door verpleegkundigen en verzorgenden dit jaar als nog heftiger ervaren dan vorig jaar. Dit zegt de organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN na een eigen onderzoek onder 2600 deelnemers.

„Alle plannen en initiatieven om het tekort op te lossen ten spijt, ziet maar liefst 62 procent van de respondenten een verslechtering vergeleken met afgelopen zomer", aldus de club. Vorig jaar is er geen specifiek onderzoek naar geweest, maar de verpleegkundigen en de verzorgenden zeggen in meerderheid de werkdruk nu persoonlijk heftiger te voelen.

„We sluiten extra bedden op de afdeling, dat is in feite gewoon een patiëntenstop”, zegt een verpleegkundige. „De laatste week van mijn vakantie heb ik moeten inleveren”, vertelt een verzorgende. En een andere collega zegt wakker te liggen van de gaten in het rooster.

Wijkzorg

Volgens de NOS probeert een enkele organisatie het in de wijkzorg, door uitzendkrachten in de zomermaanden twee euro per uur meer te betalen, mits ze de volle twee maanden beschikbaar zijn. Alles om het personeelstekort te bestrijden en de cliënten te kunnen bedienen.

Jacqueline Joppe Vice-voorzitter Actiz, de branchevereniging voor zorg aan ouderen en chronisch zieken: "Alle zorgorganisaties geven prioriteit aan mensen die terminaal zijn en mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen en acuut wijkverpleging nodig hebben. Dit kan dus betekenen dat in de zomermaanden andere mensen iets langer dan normaal moeten wachten op hulp en ondersteuning.

En nog steeds geen baan kunnen vinden? In de wijkzorg zijn genoeg functie open. Het personeelstekort is ook buiten de vakantieperiodes groot. Normaal staan er ruim 1500 fulltime banen open, in de zomer neemt dat toe tot zeker 1630.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.