Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 jul 2018 / 19:25 uur

Deze moedereend heeft maar liefst 76(!) kuikentjes

Je ziet wel eens een moedereend zwemmen met kuikentjes. Dit zijn er meestal niet meer dan 20, toch is in Amerika een zeer opmerkelijk tafereel in beeld gebracht.

Fotograaf Brent Cizek portretteerde in de staat Minnesota maar liefst 76 jonkies die achter hun moeder aanzwommen. Deze aandoenlijke foto werd eind vorige maand gemaakt in het Bemidji-meer. Dit meldt Het Laatste Nieuws.

Uitzonderlijk

Cizek ging met een bootje het meer op en had zijn camera meegenomen. Veel verwachtte hij niet te fotograferen omdat het weer nogal droevig was. Toen hij deze opmerkelijke stoet zag passeren, bedacht hij zich geen moment en maakte de ene na de andere foto van de grote eendenfamilie. Eerst dacht hij dat het om ongeveer 50 jonkies ging, maar na inzoomen en tellen bleek het om maar liefst 76 kleine eendjes te gaan.

De eend in het verhaal is een grote zaagbek, een eendensoort die overal op het noordelijk halfrond voorkomt. Bioloog Richard O. Prum van de Yale Universiteit stelt dat om een opmerkelijk groot aantal gaat. Toch is deze moedereend niet de moeder van al deze kuikentjes. Grote zaagbekken dumpen hun eieren soms bij andere vrouwtjeseenden in het nest.

Volgens experts organiseren de eenden een soort van crèche voor hun kroost. Hierbij zorgt een vrouwtje ook voor de jongen van anderen. Toch zijn de groepen bij deze crèches vaak ook niet groter dan 30 tot 50 kuikentjes. Een eend die zich over 76 kleintjes ontfermt, is behoorlijk bijzonder.

De fotograaf ging eind juli terug naar de groep en bracht hij de zaagbek met de jonkies opnieuw in beeld. Ook een maand later waren er nog steeds meer dan 70 van de kleintjes in leven. Dit is opmerkelijk, aangezien jonge eendjes vaak ten prooi vallen aan roofdieren en jong overlijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze moedereend heeft maar liefst 76(!) kuikentjes
Sluiten