Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jul 2018 / 18:32 uur

Rijkswaterstaat: Gladde wegen door verkoelende regen

Het extreem hete weer verlaat zaterdag het land, dit gaat echter gepaard met flinke regen- en onweersbuien. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor mogelijk gladde wegen. Weggebruikers moeten op hun hoede zijn, hun snelheid te verlagen en voldoende afstand houden van andere weggebruikers.

Gladde laag

Tijdens de lange periode van droogte hebben zich vuilresten op het wegdek opgehoopt. ,,Als dit zich mengt met regenwater, kan een gladde laag op het asfalt ontstaan”, aldus Rijkswaterstaat.

Sinds halverwege juni is op meerdere plekken in het land geen noemenswaardige neerslag meer gevallen. ,,Daardoor hebben vuilresten als olie en rubber niet de kans gehad van het wegdek af te spoelen”, legt Rijkswaterstaat uit. Tijdens de verwachte buien van zaterdag kan het daarom spekglad worden door aquaplaning. Maar als het dan meteen even flink ,,doorplenst”, zijn de vuilresten snel weer weg, aldus de organisatie.

Overigens geldt de waarschuwing niet voor alle delen van het land: in het zuidoosten, zuiden en zuidwesten vielen de laatste dagen lokaal al flinke buien, dus de weg is daar al ‘schoon’. Naar verwachting zal het erg druk op de wegen worden richting het zuiden. Veel Nederlanders vertrekken dit weekend naar hun vakantiebestemming, dit vaak met lange files en een hoop vertraging tot gevolg. Deze dag wordt ook wel Zwarte Zaterdag genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rijkswaterstaat: Gladde wegen door verkoelende regen
Sluiten