Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jul 2018 / 17:32 uur

Brit Geraint Thomas wint tour, Dumoulin tweede

De Brit Geraint Thomas heeft de Tour de France gewonnen. Zoals verwacht is Tom Dumoulin tweede geworden, hij is de eerste Nederlander op het podium sinds 1990.

Alleen finish nog halen

De 21e en laatste etappe is gewonnen door de Noor Alexander Kristoff. Thomas hoefde voor de eerste plek in het klassement feitelijk alleen de finish te halen, dat is gelukt. De derde plek is voor viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

Brit Geraint Thomas wint tour, Dumoulin tweede
Dumoulin bij de Arc de Triomphe / ANP

Thomas stond bekend als pechvogel. Hij brak meerdere keren botten tijdens de Tour en scheurde ook eens zijn milt na een botsing met een metalen veer. Hij offerde grote delen van zijn loopbaan voor een rol als meesterknecht van Chris Froome. Dat was ook de rol waarmee hij naar de Tour kwam, maar Froome verloor in de eerste etappe kostbare tijd en Thomas greep met twee ritzeges in de Alpen zelf de macht. Zaterdag was hij in tranen. „Het is een wervelwind. Het gaat wel even duren voordat ik dit allemaal ga beseffen", zei hij, toen hij zijn eindzege veilig had gesteld.

Heftig en zwaar

Dumoulin kwam met een tevreden lach over de finish in Parijs. „Het was al een beetje binnen. Ik moest vandaag alleen nog even zonder problemen doorkomen. Dat is goed gelukt”, aldus Dumoulin in een eerste reactie tegen de NOS. De afgelopen drie weken waren „mooi”, maar ook „heel heftig en zwaar”. „We hebben het weer geflikt.”

Brit Geraint Thomas wint tour, Dumoulin tweede
Dumoulin met zijn vriendin / ANP

Dumoulin is overigens niet de enige Nederlander in de top vijf, Steven Kruijswijk eindigde namelijk als vijfde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brit Geraint Thomas wint tour, Dumoulin tweede
Sluiten