Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Brandweercommandant door personeel met dood bedreigd

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft aangifte gedaan van bedreiging, bevestigt het OM dinsdag in het AD.

Geldinzamelingsactie

Volgens de krant wordt Schaap beveiligd. De recherche onderzoekt de bedreigingen, die afkomstig zijn van ontevreden brandweerlieden. Zo zou er onder meer een geldinzamelingsactie zijn gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.

Schaap trad in 2016 aan als brandweercommandant, na een lange carrière bij de politie. Hij kreeg van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan taak de heersende gesloten machocultuur binnen de Amsterdamse brandweer flink aan te pakken. Sinds zijn aanstelling heeft hij al ruzie met een deel van de Amsterdamse brandweer. Schaap heeft in februari en maart aangifte gedaan.

Geen toegang tot kazernes

Sommige brandweerlieden hadden geen zin in een cultuuromslag. Hij kreeg van hen daarom geen toegang meer tot kazernes.

Over de doodsbedreigingen wil Schaap zelf geen commentaar geven. Wel heeft hij in april tegen AT5 gezegd dat hij „heel veel stront” over zich heen heeft gekregen. „En daar krijg ik nog dagelijks mee te maken.” Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.