Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers

De 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdagochtend in alle vroegte van start gegaan. In totaal zijn er 44.480 wandelaars aan de Vierdaagse begonnen. Zo’n 9000 lopers gaan 50 kilometer per dag afleggen.

Militairen

Veruit de meeste Vierdaagselopers leggen 40 kilometer per dag af. Onder hen zijn ook bijna alle 6000 militaire deelnemers, die de 40 kilometer moeten afleggen met 10 kilo bepakking op de rug. De volgepakte rugzak wordt elke dag gewogen op Kamp Heumensoord, waar de militairen verblijven. Alleen bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals tropische hitte, mogen ze de bepakking laten staan.

Volgens de marsleiding wordt het warm, maar niet zo warm dat er speciale maatregelen nodig zijn. Wel verhoogt het warme weer een risico op blaren, zegt het Rode Kruis. Wandelaars krijgen daarom het advies om extra sokken mee te nemen en halverwege de dag droge sokken aan te trekken.

Feestvierders

Bij de start waren traditiegetrouw niet alleen wandelaars maar ook heel veel feestvierders van de Vierdaagsefeesten om de lopers aan te moedigen.

Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers
Traditiegetrouw moedigen feestvierder de lopers aan. Foto: ANP.

Geen speciale maatregelen

De eerste wandeldag staat bekend als de Dag van Elst. De lopers trekken door de Betuwe richting Arnhem en komen via Bemmel weer terug naar Nijmegen.

Heerlijke verkoeling voor de lopers.

Aan de Vierdaagse doen dit jaar 82 nationaliteiten mee. Voor het eerst doen er ook mensen mee uit onder meer Eritrea en de Palestijnse gebieden. Drie deelnemers zijn 91 jaar of ouder.

Vorig jaar liepen 38.409 mensen de Vierdaagse uit. Zo’n 9 procent van de mensen die zich hadden aangemeld, viel uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.