Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Twee jaar cel en tbs geëist voor doden Savannah

Twee jaar cel en twee jaar jeugd-tbs. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht de 14-jarige Savannah uit Bunschoten vorig jaar juni te hebben gedood. Het is de maximale straf die iemand van onder de achttien kan krijgen.

Moord

Het OM beschuldigt de jongen van moord, omdat hij Savannah met voorbedachten rade zou hebben gedood. De jongen blijft ontkennen dat hij iets met haar dood te maken heeft.

Het lichaam van Savannah werd vorig jaar juni in een sloot op het industrieterrein in haar woonplaats gevonden, nadat ze drie dagen was vermist. Savannah verdween nadat ze een afspraak had gehad met de destijds zestienjarige jongen uit Den Bosch. Een dag na de vondst werd de verdachte jongen uit Den Bosch opgepakt. Savannah en hij hadden kort voor haar dood contact gehad via internet.

Moddersporen

De doodsoorzaak van Savannah kon door experts niet met zekerheid worden vastgesteld, maar volgens het OM „kan het niet anders dan dat de verdachte verantwoordelijk is voor haar dood". Zo is op camerabeelden te zien dat de jongen kort na de ontmoeting op de fiets van Savannah rijdt en bij een huiszoeking zijn spullen van haar gevonden die zij toen bij zich had.

Ook blijkt uit DNA-sporen op een drankblikje en uit chatgesprekken dat hij samen met het meisje vlakbij de plek was waar zij later werd gevonden. Ook zijn op zijn kleding modder- en watersporen aangetroffen die gelinkt kunnen worden aan de sloot. Bovendien wiste hij naderhand chatgesprekken uit, paste hij zijn social-media-accounts aan en bedacht samen met een vriendin een vals alibi voor die bewuste dag.

Geen verklaring

Uit onlineberichten van de jongen kan worden afgeleid dat hij voor de vermissing van Savannah al van plan was haar iets aan te doen. De officier van justitie concludeert daarom dat er sprake was van voorbedachten rade en daarmee moord.

De verdachte heeft zich op zijn zwijgrecht beroepen, want hij wilde geen verklaring geven voor de uitkomsten van het politieonderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.