Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jun 2018 / 04:50 uur

Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws

Het vertrouwen in de media is flink toegenomen afgelopen jaar: Nederlanders maken zich minder zorgen over nepnieuws.

Slechts drie op de tien Nederlanders maken zich zorgen, dat is een aanzienlijk lager percentage dan in vergelijkbare landen als Duitsland, België en Denemarken. Dat blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism.

Vertrouwen in de media

Wat betreft vertrouwen in de media scoort Nederland ook hoog. Van de Nederlanders vertrouwt 59 procent de media. Dat is acht procent meer dan vorig jaar. Alleen in Finland en Portugal is het vertrouwen nog iets hoger.

Van de 2000 ondervraagde Nederlanders betaalt slechts 13 procent voor online nieuws. Vorig jaar was dat nog een procent meer, terwijl het aantal betalende nieuwsconsumenten in andere landen juist toeneemt. In koploper Noorwegen betaalt 30 procent voor online nieuws.

Social media

De bron van het nieuws doet er wel toe: Nederlanders geven duidelijk aan dat zij sociale media duidelijk minder vertrouwen dan de meer traditionele nieuwsmerken. Dat geldt met name voor jongeren: 52 procent van de groep 18- tot 25-jarigen vertrouwen nieuws op sociale media niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws
Sluiten