Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jun 2018 / 04:36 uur

Massaprotesten tegen naamwijziging Macedonië

Er zijn woensdagavond duizenden mensen de straat opgegaan in de Macedonische hoofdstad Skopje, uit protest tegen de voorgestelde naamwijziging van het land. De Macedonische premier Zoran Zaev zei dinsdag dat zijn land zal worden omgedoopt tot ‘Republiek Noord-Macedonië’. Dat moet de weg vrijmaken voor de toetreding tot de NAVO en de EU.

De demonstranten beschuldigen de regering van landverraad, schrijven Macedonische media.

Compromis

De leiders van Griekenland en Macedonië bereikten dinsdag een compromis over de naamkwestie. Beide landen liggen al jaren in de clinch over de naam Macedonië. Het conflict stamt uit 1991, toen Macedonië zich vreedzaam afscheidde van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenland, dat zelf een historische regio Macedonië heeft.

Massaprotesten tegen naamwijziging Macedonië
De protesten in Skopje. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Massaprotesten tegen naamwijziging Macedonië
Sluiten