Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 jun 2018 / 16:54 uur

‘Mbo’ers nog niet welkom bij studentenvereniging’

De mbo’ers behaalden onlangs een grote slag. Vanaf het schooljaar 2020/21 mogen zij zich ook officieel student noemen. Dat betekent echter niet dat alle ‘studentendeuren’ automatisch voor hun open gaan.

Oproep minister

Het lijkt er namelijk niet op dat ze snel welkom zullen zijn op de meeste studentenverenigingen. Dat blijkt uit een rondgang langs achttien verenigingen van NOS op 3 naar aanleiding van de oproep van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, om ook mbo’ers toe te laten.

Er werden achttien verenigingen benaderd, maar vooralsnog is geen enkele van plan om het beleid aan te passen. Dat is overigens niet per definitie onwelwillendheid. Volgens de reglementen van de meeste verenigingen moet er door de leden over gestemd worden.

Discussie

Mirle Buurma, voorzitter van het Rotterdamse Laurentius, stelt in ieder geval dat de deur niet potdicht zit. ,,Het is ontzettend interessant wat de minister heeft gezegd. Het zet ons aan het denken en leidt tot een discussie binnen onze vereniging."

Mart de Vree, praeses bij Ovum Novum uit Nijmegen, stelt dat er vooralsnog weinig mbo’ers interesse hebben om toe te treden. ,,Het uitblijven daarvan is ook een reden dat binnen onze vereniging niet eerder een discussie is gevoerd over of mbo-studenten lid mogen worden. Misschien gaat dat veranderen met de aandacht die er nu is voor het onderwerp."

Vooruitstreven Catena

Overigens is er een vereniging waar mbo’ers al kúnnen worden toegelaten, namelijk het Leidse Catena. Volgens hun website kan je als mbo’er ,,een gesprekje met het bestuur hebben om te kijken of je bij de vereniging past."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Mbo’ers nog niet welkom bij studentenvereniging’
Sluiten