Lees de Metro van morgen nu al online

Foto van 'Elselotte Smink'

12 JUN 2018

De krant van woensdag 13 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd en nieuwsgierig naar wat er in staat?

Klein voorproefje: wat betekent de top tussen Kim Jong-Un en Donald Trump echt? Is die zo historisch als wordt vermoeden, of zullen de kernwapens daar tussenin staan? Noord-Korea-kenner en postzegelverzamelaar Wim van der Bijl kwam meer dan twintig keer in het land, en legt het aan Metro uit. Verder vind je artikelen over de nieuwe mogelijke job van Halbe Zijlstra, de effecten van het spreekrecht en het belang van sparen: hoeveel zou je écht opzij moeten zetten om op safe te spelen?

Maar er is meer. Zo lees je over Feyenoorders Karim El Ahmadi en Sofyan Amrahat, die in tegenstelling tot Oranje wel op het WK spelen, voor Marokko. In de filmspread lees je meer over de jonge hoofdrolspeler van Utøya 22 juli, de film die gaat over de aanslag op het gelijknamige Noorse eiland.

De krant lees je nu al hier, morgen scoor je de papieren versie.


Views

600+

Stationspianist Hans Jansen doet 't alsnog

Bloemen voor Hans Jansen (r) na het alsnog bespelen van de piano in Enschede. Foto NS

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Ken je hem nog? Die muzikant die binnen één dag alle stationspiano’s van Nederland probeerde te bespelen, maar dat record nèt niet vestigde vanwege vertraging met de trein? Nou, hij heeft het gisteren alsnog afgemaakt.

Door de vertraging werd de Zwolse muzikant eind mei gedwongen om station Enschede over te slaan. Jammer, vonden Mustafa Hosgoren en Onur Yurukel, bekend als de ‘selfieconducteurs’ van de NS. Zij nodigden Jansen uit om alsnog te komen spelen op de stationspiano in Enschede.

Hans Jansen tijdens zijn eerste poging op station Amsterdam Centraal. Foto: Guus van de Wetering.


Views

500+

Verslagenheid na drama Pinkpop

Bezoekers van Pinkpop kunnen moeilijk bevatten wat er is gebeurd. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Hij was nog maar 35 jaar: Gilles Boux de Casson. Muziekliefhebber. Vrijwilliger bij verschillende poppodia. En dit weekend stak hij onbetaald de handen uit de mouwen voor Pinkpop, het festival vlakbij zijn woonplaats Heerlen.

Met een groepje festivalbezoekers staat hij zondagnacht rond 04.00 uur aan de Mensheggerweg in Landgraaf. Gilles is net klaar met werken en staat vermoedelijk wat na te praten. Daar, op dat moment, maakt de bestuurder van een wit bestelbusje een einde aan zijn leven. De andere bezoekers, een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Heerlen, raken zeer ernstig gewond. De bestuurder rijdt door.

Intensieve zoektocht


Views

800+

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Je kunt een volledig ingerichte vakantievilla voor zes personen winnen. Foto: Funda/VV Eenrum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Een nieuw kunstgrasveld, een renovatie aan het sportcomplex en een overkapping voor het publiek. Zomaar een paar wensen van de Groningse voetbalvereniging Eenrum. Omdat ze liever niet hun hand willen ophouden bij de gemeente, zijn ze een loterij gestart. Met als hoofdprijs een vakantievilla ter waarde van 150.000 euro.

Voetbalvereniging Eenrum bestaat dit jaar precies honderd jaar, vertelt Hans Oorebeek (51), een van de initiatiefnemers van de loterij. „Honderd jaar is natuurlijk prachtig, maar we willen graag nog minstens honderd jaar vooruit." Eenrum is een dorp met 1500 inwoners en ligt in een krimpgebied. „Om aantrekkelijk te blijven, heeft de club een boost nodig.”

Kansspelautoriteit


Views

700+

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

BN'ers uiten felle kritiek op immigratiebeleid VS

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Veel BN’ers hebben zich op maandag kritisch uitgesproken over het immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Er zijn daar de afgelopen weken zo’n tweeduizend kinderen van hun ouders gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. Onder andere actrice Georgina Verbaan roept Mark Rutte nu op om Trump aan te spreken op de benarde situatie.

Zero tolerance

Het scheiden van gezinnen is al langer aan de gang in Amerika, maar de afgelopen weken gebeurt het vaker dan voorheen. Dat is te wijten aan het zerotolerancebeleid dat in mei werd aangekondigd. Minister van Justitie, Jeff Sessions, verklaarde daarbij dat „iedereen die illegaal de grens oversteekt, vervolgt wordt.” Als gevolg hiervan worden ouders vastgezet en komen kinderen onder toezicht te staan in grote opvangcentra.


Views

600+

Camera videoBelachelijk gemaakte borstbeeld Ronaldo vervangen

Het nieuwe borstbeeld van Christiano Ronaldo / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Op de dag dat Christiano Ronaldo voor Portugal een hattrick scoorde tegen de Spanjaarden, afgelopen vrijdag, besloten de Portugezen dat hun nationale held niet langer met een niet-lijkend standbeeld geëerd kan worden. Het volop belachelijk gemaakte standbeeld is vervangen door een andere.

Even terug naar maart vorig jaar. Op het vliegveld van Madeira werd een borstbeeld van de gevierde voetballer onthuld. Direct werd het door velen weggehoond. Beeldhouwer Emanuel Santos beweerde echter dat het werk „een kwestie van smaak was" , schrijft BBC.


Views

400+

Verdachte aanrijding Pinkpop belde zelf politie

Pinkpop-organisator Jan Smeets en daarachter burgemeester Vlecken van Landgraaf tijdens de persconferentie. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

De bestuurder van het bestelbusje dat zondagnacht op vier festivalgangers van Pinkpop is ingereden en doorreed, heeft vanochtend zelf de politie gebeld. Het gaat om een 34-jarige man uit Heerlen. Hij is in Amsterdam opgepakt. Dat blijkt uit de persconferentie over de aanrijding die een dodelijk slachtoffer en drie zwaargewonden heeft veroorzaakt.

De politie heeft zijn voertuig in beslag genomen om technisch onderzoek op te verrichten. De verdachte zit in beperkingen. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld. Zijn motief is nog onbekend.

Kritieke toestand


Views

900+

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Veel kritiek op toerist die leeuw in safaripark aait

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Je verwacht dat de gemiddelde toerist in een safaripark wel doorheeft dat je het beste in de auto kan blijven voor een zo veilig mogelijk rijtje - de wilde dieren die er rondlopen vertrouwen vreemde mensen in hun leefgebied immers niet zomaar. Toch besloot een toerist in Tanzania afgelopen week iets ongebruikelijks te doen: hij draaide zijn autoraampje open om een leeuw te aaien.

Brullende leeuw

Het filmpje van de gebeurtenis is in een paar dagen meer dan een half miljoen keer bekeken. De gedachte daarachter is echter niet per se positief: het safaripark heeft de video juist online gezet om andere toeristen te waarschuwen.


Views

600+

Zoon gooit kunstwerk om, 'dat wordt 132.000 dollar'

Zoon gooit kunstwerk om, 'dat wordt 132.000 dollar'

Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe het jongetje zijn armen uitstak naar het beeld. / Still YouTube.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Hij wilde het standbeeld „alleen maar even knuffelen", de 5-jarige jongen uit de Amerikaanse stad Kansas City. Helaas voor de ouders liep het verkeerd af, want zij hebben een rekening van 132.000 dollar gekregen, het bedrag waarvoor het beeld ook te koop stond.

Bruiloft

Het vooral gebeurde tijdens een bruiloft in Kansas City, in de lobby van een partylocatie. Volgens de kunstenaar is het beeld onherstelbaar beschadigd. De man, die twee jaar had gewerkt aan het kunstwerk, had het beeldhouwwerk te koop gezet voor 132.000 dollar. Nu eist hij dat bedrag van de ouders, aangezien hij het beeld niet meer kan verkopen.


Views

1k+

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden
Likeability of 5

Motorclub Satudarah verboden en ontbonden

Motorclub Satudarah is verboden door de rechter.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Motorclub Satudarah is een criminele organisatie en is per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod. Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan.

Geweld

Het OM had in een civiele procedure gevraagd de motorclub te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. Zo'n honderd Satudarah-leden waren maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

3k+

Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Er staat vaak verkeerde of gebrekkige informatie op voedseletiketten. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Er staat vaak verkeerde of gebrekkige informatie op voedseletiketten. Daardoor kunnen met mensen met een voedselallergie allergische reacties krijgen, omdat zij daarvoor niet goed worden waarschuwd. Dat kan zorgen voor levensbedreigende situaties.

Betere richtlijnen

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en onderzoekscentrum TNO. Volgens hen moeten er daarom betere Europese richtlijnen komen voor voedseletiketten.


Views

400+

Dode en gewonden bij aanrijding Landgraaf

Aanrijding Pinkpopgangers: een dode en drie gewonden

Hulpdiensten op de plek waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een aanrijding tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie Limburg. Het vermoeden is dat het gaat om festivalgangers. De bus en de bestuurder zijn inmiddels gevonden, meldt de politie.

De bestuurder van de witte bus, vermoedelijk een Fiat met Nederlands kenteken, reed door na de aanrijding. Er werd volop gezocht naar de bus. Rond 11.15 uur liet de politie weten dat het busje en de bestuurder gevonden waren.

De drie slachtoffers verblijven nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De families van de slachtoffers zijn in kennis gesteld. Op dit moment kan nog geen informatie over de identiteit worden bekendgemaakt.


Views

1k+

De organisatie van de Boekenweek ontvangt veel kritiek. Foto: ANP
Likeability of 3

Schrijvers verwijten Boekenweek genderongelijkheid

De organisatie van de Boekenweek ontvangt veel kritiek. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bijna driehonderd schrijvers, dichters en uitgevers zijn uiterst ontevreden over Stichting CPNB, die de jaarlijkse Boekenweek organiseert. Ze ondertekenden allen een brief naar NRC waarbij de stichting ,,het in stand houden van genderongelijkheid in het literaire veld” wordt verweten.

Huisarts of postbode

Waarom de schrijvers zo fel tegenover de stichting zijn? Dat heeft twee redenen. Ten eerste is er kritiek op het thema van de Boekenweek, ‘De moeder de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. De critici vragen zich af waarom er perse voor een thema gekozen moest worden waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder, ,,en niet met bijvoorbeeld de huisarts of postbode".


dislike
user_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

400+

Minister Dekker vindt dat gevangenen verlof moeten verdienen. Foto: ANP

Dekker wil strengere verlofeisen voor gevangenen

Minister Dekker vindt dat gevangenen verlof moeten verdienen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wie zich in de cel misdraagt, moet op het gebied van verlof harder gestraft gaan worden, vindt minister Dekker van Rechtsbescherming. Wanneer je waardevolle verlofuren op het spel zet zou dat veel meer indruk maken dan de huidige straffen, stelt de minister.

Misdragingen in de cel

Dekker presenteert dit maandag in de kabinetsvisie op het gevangeniswezen. Tegenover De Telegraaf lichtte hij al een tipje van de sluier op, waarbij hij dieper inging op misdragingen in de cel. Wie zich op dit moment misdraagt kan gestraft worden met een paar dagen op de cel, zonder dagprogramma en televisie. Dit zou echter „nauwelijks indruk maken", aldus Dekker.


Views

200+

De bloemenzee ter nagedachtenis aan Savannah. Foto: ANP

Rechtszaak Savannah Dekker (14) gaat van start

De bloemenzee ter nagedachtenis aan Savannah. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Pakweg een jaar na de vermissing van de 14-jarige Savannah Dekker komt haar zaak op maandag voor de rechter. De rechtszaak, waarbij een zeventienjarige jongen verdacht wordt van het doden van het jonge meisje uit Bunschoten, zal drie dagen duren.

14 dagen vermist

Savannah had vorig jaar juni een afspraak met de verdachte, maar keerde daar nooit meer van terug. Dekker was vervolgens 14 dagen vermist, waarbij heel Nederland enorm meeleefde. Uiteindelijk werd haar lichaam gevonden in een sloot op een industrieterrein in Bunschoten. Kort voor haar dood had ze nog contact gehad met de zeventienjarige jongen die op maandag terecht staat.


Views

900+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Meisjes in Nijmegen uitgebuit door groep loverboys

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

In Nijmegen en omgeving zouden minstens twaalf meisjes door een groep loverboys zijn opgelicht, afgeperst en seksueel uitgebuit.  Het zou om een ‘uitzonderlijk grote zaak’ gaan waar de recherche en het Openbaar Ministerie langer dan een jaar aan gewerkt hebben, meldt het Algemeen Dagblad.

Wisselende samenstelling

Het langdurige onderzoek naar de groep loverboys ging door het leven onder de naam ‘Dante’. Uiteindelijk heeft Dante geleid tot meerdere aanhoudingen, waarvan we tot nu toe alleen weten dat het in ieder geval om twee mannen van 23 en 24 jaar gaat. De gehele actieve loverboygroep is naar waarschijnlijkheid echter groter. De mannen zouden hierbij in wisselende samenstelling hebben samengewerkt. Er zouden meerdere slachtoffers aangifte hebben gedaan.


Views

3k+

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Inbraak bij woning Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Zaterdagochtend zijn inbrekers het huis van topdarter Raymond van Barneveld in Den Haag . De darter was zelf niet thuis, waardoor zijn echtgenote in haar eentje werd geconfronteerd met drie daders. Zijn vrouw is ongedeerd, maar liep wel flinke blauwe plekken en een enorme „mentale klap" op door de overval.

Worsteling

Van Barneveld verklaart tegenover RTL Nieuws dat zijn vrouw Silvia (52) voor haar leven heeft gevreesd. Hij stelt woest te zijn dat er mensen zijn die zijn vrouw dit hebben aangedaan. Silvia hoefde uiteindelijk niet medisch behandeld te worden, maar hield wel wat beurse plekken over aan een worsteling met de criminelen.


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash
Likeability of 3

Moslima krijgt doodsbedreigingen vanwege blote buik

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een op het oog onschuldig filmpje is voor een jonge moslima geëindigd in een nachtmerrie: ze wordt sindsdien overvallen door haatreacties en zelfs met de dood bedreigd. De blogger, die in Moskou woont, postte een video op Instagram waarop ze aan het dansen is een crop top. Dit levert nu een hoop kritiek op, omdat ze omwille van haar geloof geen blote delen van haar lichaam zou mogen laten zien.

Negatieve comments

Op het filmpje van 13 seconden zien we Madina Basaeva vrolijk dansen en playbacken. Volgers die haar etnische achtergrond delen zijn hier verre van blij mee: zo zou ze ‘uiteindelijk bij Allah moeten boeten als ze nu perse een beroemdheid wil zijn’ en zou ‘haar blote buik haar een hoop gaan kosten’. Sommige volgers vragen zich zelfs, hoe tragisch ook, af wanneer haar leven ‘nou eindelijk aan een eind komt’.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP
Likeability of 3

Moeder (33) rijdt met baby onder invloed van GHB

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een gevaarlijke situatie in het Brabantse Kaatsheuvel: daar is vrijdagmiddag een vrouw (33) aangehouden omdat ze onder invloed van GHB aan het autorijden was. Dat is al een alarmerende situatie op zich, maar daarnaast was ze tijdens het ritje niet alleen: haar baby zat ook in de auto.

Rijverbod

De vrouw uit Wouw is aangehouden in Kaatsheuvel. Het gevolg was een proces-verbaal en een rijverbod. Daarna stond ze weer op vrij voeten, meldt de politie.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

Er zijn nu crocs met ingebouwde sokken te koop

Foto: Alife

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Je leest het goed: crocs met ingebouwde sokken. Klinkt als een echte must-have toch?

Voor deze fantastische creatie werkt Crocs samen met het Amerikaanse modemerk Alife. De wit met rood en blauwe sokken zitten vastgemaakt aan de Crocs. Gelukkig was de eerste variant van Crocs nog niet afgrijselijk genoeg!

Foto: Alife


Views

3k+