Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘DNA-profiel ontbreekt van 21.000 criminelen’

Het tv-programma Nieuwsuur maakte woensdagavond bekend dat er van ruim 21.000 veroordeelde criminelen geen DNA-profiel is opgeslagen in een landelijke databank, terwijl dat volgens de wet wel zou moeten.

Achterstand

Dat er een achterstand is was al langer bekend, maar volgens Nieuwsuur is die de afgelopen twee jaar verdubbeld, terwijl het ministerie van Justitie en Veiligheid juist beterschap had beloofd.

DNA-profielen worden opgeslagen om misdrijven te helpen oplossen. Criminelen gaan dikwijls meerdere keren de fout in. Als iemand na een eerder misdrijf zijn DNA heeft moeten afstaan, is hij na een nieuw delict gemakkelijker op te sporen.

DNA afstaan

Volgens het onderzoek worden veroordeelden vaak pas nadat ze alweer zijn vrijgekomen opgeroepen om DNA af te staan. Als ze daar geen gehoor aan geven, zou de politie er achteraan moeten gaan, maar die komt daar vaak niet aan toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘DNA-profiel ontbreekt van 21.000 criminelen’
Sluiten