Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 4 jun 2018 / 04:00 uur

Bye bye sirene, hallo NL-Alert

Minister Justitie en Veiligheid over het belang van NL-Alert en het controlebericht dat vandaag wordt uitgezonden. Grapperhaus hoopt op 11 miljoen gebruikers.

Maandag om 12.00 uur zal bij heel veel Nederlanders een alarmsignaal afgaan op hun mobiele telefoon: dan zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand van deze sms kun jij nagaan of je telefoon juist is ingesteld.

Met een ‘echt’ NL-Alert worden Nederlanders op de hoogte gebracht van een (dreigende) noodsituatie. Denk aan een enorme brand, een mogelijke overstroming, extreem noodweer of een terroristische aanslag. In het tekstbericht staat precies wat er aan de hand is en wat je moet doen.

Bericht van de minister

Metro sprak over het NL-Alert controlebericht met Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Hij stuurde begin december persoonlijk het tiende en dus jubileum-controlebericht de ether in.

Even een check natuurlijk, heeft u NL-Alert op uw smartphone nog ingesteld?

Jazeker! Dat is, sinds ik het voorrecht had om het controlebericht vanuit de meldkamer te versturen, niet veranderd uiteraard. Het mooie vond ik toen dat ik gelijk een ping vanuit mijn binnenzak hoorde en dat ik zo wist dat het controlebericht bij mezelf was aangekomen.

Weet u nog wat er in het NL-Alert controlebericht stond?

Dat weet ik eerlijk gezegd niet meer, maar het was in elk geval een controletekst. Het is van belang dat mensen elk half jaar begrijpen dat het een controle betreft en niet denken dat het een echte melding is. Het bijzondere van het NL-Alertsysteem vind ik trouwens dat zowel landelijk als lokaal berichten kunnen worden uitgezonden.

Wat moet je doen?

Waarom is het zo belangrijk dat NL-Alert op je mobieltje staat ingeschakeld?

Eén: je weet wat er speelt. Of er ernstige weersomstandigheden zijn bijvoorbeeld, of een grote fabrieksbrand in jouw omgeving. En twee: dit is het handelingsperspectief dat we u aanbieden. Oftewel: wat moet je doen?

Er zijn al best veel NL-Alerts geweest hè (na 2012 in de eerste vijf jaar zo’n 200 keer, red.)?

Ja, en je ziet ook steeds meer mensen die NL-Alert hebben ingesteld. In december 2016 8,8 miljoen, in juli vorig jaar 9,2 miljoen en in december 10,2 miljoen. We hebben de ambitie om elk jaar een half miljoen tot een miljoen meer mensen erbij te betrekken en dat op 1 januari 2020 het systeem definitief overal is uitgerold. En dat de ouderwetse luchtalarmsystemen met de sirenes, de zogeheten waspalen, er dan niet meer zijn.

Doei sirene, hallo NL-Alert
Bij de Europa League-finale Ajax – Manchester United ging een NL-Alert uit: Amsterdam is vol, kom niet naar de stad. / Marco de Swart | ANP

Is de overheid tevreden met de huidige aantallen?

Zolang de cijfers blijven stijgen, zijn we bijzonder tevreden. We voeren er ook veel campagne voor. Ik moet ook zeggen dat testfases nog niet altijd perfect waren, maar het gaat steeds beter.

Wordt er daarom nog elk half jaar gecontroleerd?

Ja, maar met het oude systeem was dat zelfs twaalf keer. Al toen ik jong was, dat is inmiddels heel wat jaren geleden, hoorde je het geloei elke eerste maandag van de maand. Dat hoeft door NL-Alert straks niet meer.

Mobieltje niet in de buurt

De boodschap die vandaag bij het NL-Alert controlebericht hoort, is dat je mensen in je omgeving moet waarschuwen. Was dat nog nodig?

Dat vind ik wel, omdat nog niet iedereen NL-Alert op zijn smartphone heeft. En je kunt je mobieltje ook weleens niet in de buurt hebben als er een melding is.

Er zullen voorlopig ook mensen zijn die simpelweg geen smartphone (willen) hebben.

Ik hoop dat deze mensen de komende jaren toch besluiten om een mobieltje aan te schaffen. Zo kunnen we hen tenslotte rechtstreeks bereiken. Een smartphone heeft veel voordelen, waarvan NL-Alert er eentje is. Maar goed, ik kan niemand verplichten natuurlijk. Tegen die mensen zou ik ter geruststelling willen zeggen: er zijn zóveel mensen die meedoen, dat er altijd wel iemand in je buurt is om je aan te spreken over het NL-Alert van dat moment.

Op naar de 11,5 miljoen gebruikers?

Ik ben al gelukkig als we boven de 11 miljoen komen, dat vind ik een mooie mijlpaal. Maar bij dat cijfer dat u noemt, hebben we een hele mooie dag.

Wie zou jij waarschuwen?

Metro’s Fiona is onlangs de straat op gegaan om verschillende mensen te vragen: „Heb jij NL-Alert op je smartphone ingesteld? Wie zou jij bij een alert als eerste informeren?” En, met een knipoog: „Wie zeker niet?”

Wie NL-Alert nog voor maandag 12.00 uur wil instellen: op Crisis.nl/nl-alert lees je hoe dat moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bye bye sirene, hallo NL-Alert
Sluiten