In het nieuws

Likeability of 3

Buschauffeurs zetten staking volgende week voort

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

29 JUN 2018

Na drie dagen staken hebben buschauffeurs van besloten de staking voort te zetten. Vanaf maandag rijden de vakbondsleden wel tijdens de ochtend- en avondspits, maar buiten die tijden om leggen ze het werk neer. Actieleider Jeroen Warnaar zegt dat er nog te weinig ,,beweging is bij de werkgevers'' in de cao-onderhandelingen.

FNV: ''We hebben geen keus''

CNV schrijft dat vanaf maandagochtend de bussen 's ochtends tot 9.00 uur en 's middags tussen 16.00 en 19.00 zullen rijden. ''Buiten de spitstijden ligt het openbaar vervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag'', aldus de vakbond. De meeste chauffeurs rijden in het weekend wel. CNV-chauffeurs zijn formeel niet door de bond opgeroepen om in het weekeinde het werk neer te leggen; dat wordt aan de chauffeurs zelf overgelaten.

FNV zet de staking vol voort. ''Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus'', zegt Paula Verhoef namens FNV tegen RTV Noord. De stakers van FNV rijden tussen 06.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur.

Verontwaardigd

De werkgevers zijn verontwaardigd over de stakingen, omdat die werden afgekondigd terwijl bemiddelaars nog in gesprek waren over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Ze zijn het er dan ook totaal niet mee eens: ,,Het publiek wordt hier helemaal gek van'', zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). ,,Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is.''

Waarom staken?

Buschauffeurs in het streekvervoer en werknemers op enkele regionale treinverbindingen hebben vanaf woensdag het werk neergelegd. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes. VWOV noemt die eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

5k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+