Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jun 2018 / 05:04 uur

Betere toegankelijkheid voor gehandicapten

Mensen met een beperking moeten makkelijker kunnen meedoen in de samenleving, nu stuiten zij nog te vaak op allerlei drempels.

Het kabinet mikt vooral op het in kaart brengen van knelpunten, het aansporen van gemeenten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties om in actie te komen en afspraken te maken en het betrekken van gehandicapten zélf bij het bedenken van verbeteringen.

Een op de acht Nederlanders ziet of hoort slecht, heeft een andere lichamelijke of verstandelijke beperking of kampt met een psychische aandoening. Zij kunnen zich nog altijd veel minder gemakkelijk bewegen in de samenleving dan Nederlanders zonder beperking. Nederland doet te weinig om dat te verbeteren, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen najaar – ook al onderschrijft Nederland al bijna twee jaar het VN-verdrag dat hun rechten waarborgt.

Het kabinet wil dat alle ministeries op hun gebied aan toegankelijkheid werken. Ook willen zij dat gemeenten en het Rijk ervaringsdeskundigen betrekken bij bijvoorbeeld bouwplannen, zodat er vooraf aandacht is voor mogelijke beperkingen.

Reageer op artikel:
Betere toegankelijkheid voor gehandicapten
Sluiten