Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 14 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig

Van alle middelbare scholieren voelen vmbo’ers en leerlingen op het praktijkonderwijs zich het meest onveilig. Van de vmbo’ers voelt slechts 56 procent zich veilig op school. Op het vwo is dat 84 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het LAKS onder zo’n 75.000 scholieren. Leerlingen op het vmbo vinden vaak de sfeer niet goed en zeggen vaker gepest of gediscrimineerd te worden.

Dreigementen

De 16-jarige Marloes, die woensdag te horen heeft gekregen dat ze is geslaagd voor vmbo theoretisch, voelde zich regelmatig onveilig op school. „Vooral in de eerste en tweede klas”, vertelt Marloes. „Twee keer heb ik te maken gekregen met dreigementen. ‘Ik wacht je na school buiten op, en sla dan je kop eraf’, zeiden ze dan. Ze zaten in hetzelfde jaar, maar ik kende ze verder niet.”

Ook kreeg Marloes weleens een vervelend briefje in haar kluisje. ‘Jij bent echt lelijk’ stond er dan bijvoorbeeld op. „Maar dat maakten meer kinderen wel mee”, weet Marloes. Als ze zich onveilig voelde, stapte ze altijd meteen naar haar afdelingsleider. „Die ging er echt heel goed mee om. Na die dreigementen ondernamen ze direct actie. Mijn mentor ging altijd dezelfde dag het gesprek aan met de mensen die mij wilden opwachten.”

Pestprotocol

LAKS-voorzitter Anouk Gielen baalt dat vmbo’ers zich de afgelopen twee jaar niet veiliger zijn gaan voelen. „In 2015 is de Wet Veiligheid op scholen ingevoerd, waarin staat onder andere staat dat scholen een pestprotocol moeten hebben. Vaak leven scholen wel de lettertjes na, maar niet de intentie. Het gesprek in de klas wordt niet altijd gevoerd. Dat kun je ook niet verplichten, want in Nederland hebben we onderwijsvrijheid, maar het zou wel goed zijn als gesprekken in de klas meer de aandacht zouden krijgen.”

Uit het rapport blijkt verder dat scholieren meer inspraak zouden willen hebben op scholen. Van de vmbo’ers en havisten zou een kwart wel willen meepraten, terwijl ze dat nu niet doen. „Op het praktijkonderwijs is dat zelfs 34 procent”, zegt Gielen. „Het beeld dat leerlingen niet willen meedenken, klopt dus niet.”

Verder blijkt dat minder dan de helft van de vmbo-scholieren met plezier naar school gaat. „Dit zou verbeterd kunnen worden als scholieren meer ruimte krijgen om mee te praten.”

Het rapport wordt donderdagochtend overhandigd aan onderwijsminister Arie Slob.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig
Sluiten