Metro
Metro Nieuws 28 mei 2018 / 11:15 uur

‘Onze boerderij’ maakt veel los bij kijkers

Het is de nieuwe zondagavondtopper op de Nederlandse televisie: het programma ‘Onze boerderij’ van Yvon Jaspers. De show maakt veel los bij kijkers – het emotionele aspect van het boerenleven laat voornamelijk niemand onberoerd. Ook boer Frans, die in de afgelopen aflevering centraal stond, maakte indruk met zijn verhaal.

Mentale strijd

Dat het boerenwerk vrij fysiek is weet iedereen wel: dat is dan ook niet het meest verrassende onderdeel van het programma. Het onverwachte zit ‘m in de zware mentale strijd die de boeren af en toe moeten ondergaan. Zo laat boer Frans, die tien jaar geleden deelnam aan ‘Boer Zoekt Vrouw’, zien dat hij door nieuwe wetgeving een enorm hoge boete moet aftikken.

Noodgedwongen afscheid

Met die boete heeft Frans het niet eens het zwaarst: door de nieuwe wet moet hij ook 30 koeien en al zijn jongvee de deur uit doen. Omdat er nergens een plekje voor de dieren is, moeten ze naar de slacht. Dat is natuurlijk erg moeilijk: je ziet je koeien geboren worden en ‘kent’ ze, tot je noodgedwongen opeens afscheid nemen. Sommige koeien droegen zelfs een kalfje mee in hun buik.

Verrekte regels

Op Twitter hadden veel mensen dezelfde gedachte: wat boer Frans moet ondergaan, is flink treurig. Vooral de ‘verrekte regels in ons land’ zijn punt van discussie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Onze boerderij’ maakt veel los bij kijkers
Sluiten