Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

OM houdt optie terrorisme steekpartij Den Haag open

Het Openbaar Ministerie heeft een „redelijk goed beeld van wat er zaterdag bij het steekinicident in Den Haag feitelijk is gebeurd. De achtergrond en motieven van de man worden verder onderzocht.” Daarbij houdt het OM „alle opties open". Ook de optie dat de schietpartij een terroristische aanval was.

De 31-jarige man uit Den Haag die ervan wordt verdacht afgelopen zaterdag drie mensen te hebben neergestoken in de omgeving van het Johanna Westerdijkplein, is maandagmiddag in het penitentiair ziekenhuis voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest van de man met veertien dagen verlengd.

Verward gedrag

De verdachte is bekend bij politie en hulpverleningsinstanties vanwege verward gedrag. Op dit moment kan het OM niet met zekerheid stellen wat hem tot zijn daden heeft gebracht.

De verdachte worden drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in het café aan het Johanna Westerdijkplein ten laste gelegd. In de vordering tot bewaring is opgenomen: „al dan niet met terroristisch oogmerk”. Dit wordt nu nog verder onderzocht.

Bezoek burgemeester

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft een bezoek gebracht aan twee van de drie slachtoffers, de agenten van politiebureau Laak en verschillende horecaondernemers in de buurt van het gebied waar de steekpartij plaatsvond. Het derde slachtoffer was te ernstig gewond om de burgemeester te ontvangen.

Burgemeester Pauline Krikke. Foto: ANP

De burgemeester zei „zeer geraakt” te zijn door de ontmoetingen. „Het gaat naar omstandigheden redelijk met hen, maar het zal nog een lange tijd duren voordat zij er zowel fysiek als mentaal weer een beetje bovenop zijn. Ik hoop echt dat ze er goed van herstellen. Het is een gruweldaad die ik ten scherpste veroordeel”, aldus Krikke.

Heftig voor agenten

Ook sprak de burgemeester met de agenten die betrokken waren bij het neerschieten en aanhouden van de verdachte. Krikke: „Voor de agenten was het ook een heftige gebeurtenis. Ze waren betrokken bij de aanhouding van de verdachte en hebben eerste zorg verleend aan de slachtoffers. Dat is hun heel begrijpelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Ik wilde mijn respect voor hun handelen graag persoonlijk overbrengen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OM houdt optie terrorisme steekpartij Den Haag open
Sluiten