Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 31 mei 2018 / 10:59 uur

Hoe bang moeten we zijn voor de eikenprocessierups?

Heb jij al een eikenprocessierups gezien? Door het warme weer duikt dit plaaginsect sneller op dan normaal. Daarnaast kunnen die diertjes dit jaar extra gevaarlijk zijn. Vijf vragen over de ‘brandrups’.

Wat is een eikenprocessierups?

„De eikenprocessierups is de rups van een motje, een vlinder die je aan het eind van de zomer weer veel zult tegenkomen”, vertelt Arnold van Vliet, bioloog van Wageningen University. “Nu zijn het nog rupsen, met enorm veel brandharen. Ieder diertje heeft er zo’n 800.000 die je met het blote oog niet ziet. De rupsen leven in eiken, zijn harig en lopen ze altijd met elkaar, in processie, op zoek naar voedsel.”

Hoe gevaarlijk is de rups?

„Vanwege de hitte van de afgelopen tijd, verplaatsen de rupsen hun nesten naar lager in de boom", gaat Van Vliet verder. „Doordat ze op zoek zijn naar de koelere plekken in de boom, wordt de kans op contact met de diertjes groter. Daarnaast zijn veel rupsen vanwege de vele neerslag van afgelopen dagen uit de bomen gevallen, waardoor de brandharen zich sneller verspreiden dan normaal.”

Kom je in contact met de haren, dan kan dat een irriterende reactie geven, waarschuwt Van Vliet. „De haartjes kunnen in je luchtwegen terechtkomen en zo een allergische reactie geven. Ook kun je rode bultjes krijgen, irriterende ogen of een kriebelende keel.”

Hoe kom je van de klachten af?

Als je in contact bent geweest met de rups, is het belangrijk om meteen de haartjes van je lijf af te halen. „Dat kan door te spoelen met koel water of door plakband te gebruiken”, adviseert Van Vliet. „Als je misselijk wordt, koorts krijgt of last krijgt van benauwdheid, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.”

Hoe bang moeten we zijn voor de eikenprocessierups?
Eikenprocessierupsen laag op stam. Foto: Arnold van Vliet/Nature Today.

Kunnen dieren last krijgen van de rups?

Ja, weet Van Vliet. „Honden en paarden zijn extreem gevoelig voor de diertjes. Let er bij honden op dat ze niet met zo’n nest gaan spelen en zet paarden niet in een wei met eikenbomen vol van deze rupsen.”

Wat kun je ertegen doen als de rups in je tuin zit?

Verwijder vooral niet zelf de rupsen, benadrukt Van Vliet. „Pak ze niet op met je handen, ruim ze niet op met de stofzuiger en ga er ook vooral niet op staan. Dan spreid je de haren alleen maar.” Wat je wel moet doen? „Professionele bestrijders inschakelen. Als de bomen van de gemeente zijn, schakel dan de gemeente in. Alhoewel veel gemeenten nu enorm druk zijn, vanwege de plotselinge ontwikkeling van de rups. Het kan dus even duren voordat ze langskomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe bang moeten we zijn voor de eikenprocessierups?
Sluiten