Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mei 2018 / 08:04 uur

Geen Nobelprijs voor de Literatuur door schandaal

Wegens een crisis binnen de Zweedse Akademie wordt de Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar niet toegekend.

Maar liefst zes van achttien leden, inclusief de voorzitters, zijn opgestapt. De aanleiding hiervoor is een affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson. Hij zou achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

Gelekt

Daarbij wordt Frostenson zelf ervan beschuldigd zeven keer de naam van de potentiële winnaar te hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vertrok vanwege gebrek aan vertrouwen. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.

Sinds 1901

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt sinds 1901 jaarlijks uitgereikt. De Akademie heeft al zeven keer eerder afgezien van de toekenning. Dat was steeds omdat er geen geschikte kandidaat kon worden gevonden. In de statuten is opgenomen dat dan een jaar kan worden overgeslagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen Nobelprijs voor de Literatuur door schandaal
Sluiten