Metro
Metro Nieuws 28 mei 2018 / 20:51 uur

Directeur krijgt celstraf na verdoezelen van ongeval

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een bedrijfsleider en de directeur van een bouwbedrijf uit Kerkrade gevangenisstraffen tot drie maanden geëist. Zij zouden hun personeel in onveilige omstandigheden hebben laten werken, wat geleid heeft tot een bedrijfsongeval waarbij een medewerker ernstig gewond raakte. Volgens het OM probeerden de bedrijfsleider en directeur het verhaal te verdoezelen zodat het bedrijf niet aansprakelijk kon werden gesteld.

Geen veiligheidsvoorzieningen

In september 2015 viel een medewerker van het bedrijf bij een bouwproject drieënhalve meter naar beneden toen hij aan het werk was. Hij raakte flink gewond aan zijn rug. Het ongeluk kon gebeuren omdat op er geen leuningen of veiligheidsnetten waren die de val konden voorkomen. Ook droeg de man geen veiligheidsharnas.

Bewijs verdoezelen

Toen de bedrijfsleider werd geïnformeerd over het ongeval, spoedde hij zich naar het bouwterrein en begon hij meteen met het dichten van gaten in de tussenvloer en hij verplaatste ook de hoogwerker. De gewonde medewerker lag toen nog op de grond. Ook kocht hij veiligheidsharnassen en legde hij die op de bouwplaats neer. Hij instrueerde het slachtoffer én de getuigen wat hun verhaal moest worden tegen de inspectie. De ambulance werd pas gebeld na dat allemaal.

Geldboetes

Ongeveer twee maanden later vertelde het slachtoffer toch het eerlijke verhaal aan de inspectie, waarna een strafrechtelijk onderzoek begon. Naast de celstraffen eist het OM geldboetes van bij elkaar 100.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Directeur krijgt celstraf na verdoezelen van ongeval
Sluiten