Metro
Metro Nieuws 29 mei 2018 / 14:34 uur

Code oranje: houd rekening met zware onweersbuien

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. Dinsdagmiddag iets na half drie werd het 30,7 graden in De Bilt, en zodra het daar warmer is dan 30 graden, spreken we van een tropische dag.

De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd is bijna een jaar geleden, dat was op 22 juni.

Code oranje

Maar de warme temperaturen gaan dinsdagmiddag- en avond gepaard met hevige onweersbuien. Zware buien trekken vanuit het zuidoosten ons land binnen.

Voor de provincies Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg geldt inmiddels code oranje. Dat het betekent dat we moeten oppassen voor wateroverlast, zware windstoten en grote hagelstenen.

Wateroverlast

Lokaal kan er veel regen vallen. Omdat er weinig wind staat, waaien de buien minder snel weg. Dat kan dinsdag opnieuw zorgen voor flinke wateroverlast.

Het KNMI waarschuwt voor blikseminslag en wateroverlast. „Mijd open gebied en water, schuil niet onder bomen", laten ze weten op hun website.

Geen avondvierdaagse

Op veel plaatsen is vanwege code oranje de avondvierdaagse afgelast.

Inmiddels is het ook in delen van het land echt losgebarsten. Van diepe plassen tot flinke hagelbuien. En natuurlijk lopen de files inmiddels flink op.

https://twitter.com/HugoBosch65/status/1001477408858476544

https://twitter.com/duifje5/status/1001477072911523842

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Code oranje: houd rekening met zware onweersbuien
Sluiten