Metro
Metro Nieuws 13 apr 2018 / 07:40 uur

Steeds meer ongevallen op fietspaden

Er gebeuren steeds vaker ongelukken op het fietspad, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een van de oorzaken daarvoor is het grote snelheidsverschil tussen gewone fietsers, elektrische fietsers en racefietsers. Jaarlijks belanden er na een fietsongeval zo’n 65.000 fietsers op de Eerste Hulp. Dat moet veranderen, stelt VNN in De Telegraaf: fietsers moeten elkaar de ruimte gunnen op het fietspad.

Ernstig letsel

Een andere oorzaak van de toenemende ongevallen is volgens VNN dat de druk op de fietspaden toeneemt. „Zeker met de toename van de elektrische fietsen – inmiddels 1,9 miljoen – waardoor mensen meer, vaker en ook verder gaan fietsen”, aldus woordvoerder Rob Stomphorst. Ook weet de ‘gewone’ fietser niet meer zo goed om te gaan met wielrenners die hen in groepen vaak met hoge snelheid passeren. Wat opvalt is dat het aantal racefietsers dat bij een ongeval ernstig letsel oploopt, ruimschoots is verdubbeld in de afgelopen acht jaar van 2000 tot circa 5000 gewonden.

Veiligheid

VVN merkt dan ook dat fietsers zich onveiliger voelen op de weg. „Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de fietsers weleens een andere route neemt omdat de paden overvol zijn en het er te gevaarlijk is", zegt Stomphorst. „Tien procent neemt om die reden zelfs weer de auto, bus of tram."

Fietsers moeten elkaar weer de ruimte op het fietspad gunnen, roept VNN op. „We doen een appel op het sociale gedrag van zowel de snelle race-/elektrische wielrenners als de gewone fietser, waarbij we vragen een aantal regels in acht te nemen. Ga bijvoorbeeld als groep wielrenners achter elkaar rijden voor je gewone fietsers passeert of schreeuw elkaar niet aan de kant maar gebruik je fietsbel. We willen er samen voor zorgen dat alle fietsers op de Nederlandse fietspaden rekening houden met elkaar”, aldus VVN.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer ongevallen op fietspaden
Sluiten