Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 13 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Russisch nieuws geeft adviezen voor wereldoorlog

De Russische staatszender Rossiya-24news heeft de kijkers van wel heel opmerkelijk nieuws voorzien. Presentator Alexey Kazakov vertelde namelijk welk voedsel zij het best mee de bunkers in kunnen nemen als de Derde Wereldoorlog begint.

Volgens Daily Mail zouden de Russen bang zijn dat de spanningen in Syrië zo hoog oplopen dat we binnenkort te maken hebben met een Derde Wereldoorlog. Om die reden lichten zij hun burgers alvast voor welk voedsel je wel en niet moet meenemen een bunker in. Verder leggen ze uit dat jodium kan helpen tegen straling in het geval van een nucleaire oorlog.

Rijst en havermout

De kijkers is geadviseerd rijst mee te nemen, omdat ze dat tot wel acht jaar kunnen bewaren. Ook zou havermout een goede optie zijn in de bunker. Dat kan je drie tot zeven jaar goedhouden. De Russische favoriet boekweit moeten mensen niet overmatig gaan inslaan, want dat kan je maar een jaar bewaren. Ook zou je zo’n vijf jaar door kunnen op ingeblikt vlees, maar slechts twee jaar op vis in blik.

Volgens de Russische traditie moet je vooral veel pasta kopen in tijden van rampspoed, maar overlevingsexperts zeggen dat dat juist geen goede optie is. Het leven in een bunker zou vooral zwaar zijn voor zoetekauwen, vertelt Kazakov. Chocola en snoep zullen moeten worden achtergelaten. Suiker mag dan een goede bron zijn voor energie, de zoetigheid zorgt ook voor dorst en water is precies hetgeen waar je verstandig mee om moet gaan in de bunker.

Water

In de uitzending belt de nieuwszender met overlevingsexpert Eduard Khalilov, die zegt dat „hoe meer water je mee hebt, hoe beter het is. Je kan twee tot drie weken overleven zonder eten, maar na twee dagen zonder water wordt het al lastig." Ook is het water nodig om je voedsel te verteren, dus dat staat hoog op de inpaklijst voor de bunker.

Daarnaast bereiden de Russen zich voor op een nucleaire oorlog, dus adviseren zij jodium mee te nemen. Dit blokkeert straling. Dit nieuwsitem werd natuurlijk niet zomaar uitgezonden. De laatste weken nemen de spanningen rondom Syrië toe, met name door uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij liet via Twitter weten dat de raketten eraan kwamen.

Ook onze Hollandse correspondenten werden daardoor wakker geschud.

Trump zei vervolgens dat hij niet heeft gezegd dat de raketten er binnenkort aankwamen. Rare uitspraak of niet, de Russen zijn nu in ieder geval voorbereid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.