Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Breed actieplan moet opgebrande studenten voorkomen

Ernstige angst- en depressieklachten komen voor bij een grote groep studenten. Zelfmoordgedachten en burn-outs zijn ook niet uitzonderlijk. De grote reden? De prestatiedruk. Dat moet veranderen, vinden verschillende partijen.

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek onder 3134 studenten van Hogeschool Windesheim. Daarvan heeft een op de vijf suïcidale gedachten en bij 453 studenten is er sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Onderzoeker Jolien Dopmeijer maakt hieruit op dat steeds meer jongeren gebukt gaan onder mentale druk.

Actieplan tegen ‘zombies’

Vanuit de 30 verschillende groepen, waaronder hogescholen (o.a. Windesheim, UvA en Inholland) en universiteiten en zorgpartijen, is er een gezamenlijk actieplan opgericht. Een van de kernpunten van dit plan is dat onderwijs niet alleen gericht moet zijn op prestaties, maar ook op welzijn. ,,Dat betekent niet dat studenten allemaal naar een psycholoog moeten. Maar we moeten voorkomen dat er straks een hele generatie rondloopt als zombies”, vertelt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan de NOS.

Ook de landelijke studentenvakbond (LSVb) deed onderzoek naar de psychische gezondheid van studenten. Daaruit beek dat een op de drie studenten, bijna 35 procent, een verhoogde kans heeft om een burn-out te krijgen. Dat percentage ligt een stuk lager bij gezonde mensen die werken: 14,6 procent.

Betere begeleiding

In het actieplan wordt onder andere gehamerd op een betere begeleiding tijdens de eerste weken van een nieuwe studie. Studentpsychologen en weerbaarheidstrainingen moeten ook makkelijker en beter toegankelijk worden.

Het actieplan zorgt ervoor dat er een netwerk is van partijen die zich inzetten voor de studenten. Daar is ook 113 Zelfmoordpreventie bij aangesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.