Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Wilders: Dubbele nationaliteit? Stem kwijt!

Nederlanders met een dubbele nationaliteit moeten hun kiesrecht verliezen als ze geen afstand nemen van de tweede nationaliteit. Tenminste, als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt.

In een interview met De Telegraaf vertelde Wilders daarvoor de Grondwet aan te willen passen, naar een beeld van de Australische Grondwet waarin dit al geldt.

Enkelvoudige nationaliteit

,,Ik wil dat alleen mensen met enkel een Nederlandse nationaliteit nog mogen stemmen. Ik wil ook dat er alleen op Nederlanders met een enkelvoudige nationaliteit gestemd mag worden", zegt de PVV-leider, die bezig is met het opstellen van een initiatiefwet om het mogelijk te maken.

,,Het raakt onze existentie. Er zijn veel mensen gekozen die op zijn minst de schijn van een dubbele loyaliteit hebben. Dan gaat het om DENK en Nida, maar bijvoorbeeld ook om D66 in Dordrecht. Daar werden de nummer negen en de nummer dertig met voorkeurstemmen gekozen vanwege etnische reden."

1,3 miljoen

Van alle inwoners met een Nederlandse nationaliteit hadden 1,3 miljoen mensen in januari 2014 ook nog een andere nationaliteit, volgens cijfers van het CBS. Daarna is dit niet meer onderzocht, want de wet Basisregistratie Personen (BRP) is toen ingevoerd.

Daarin staat dat de eventuele tweede nationaliteit van Nederlanders niet meer wordt geregistreerd. Dit om tegemoet te komen aan mensen die niet blij zijn met de ‘oude’ nationaliteit.

Automatische nationaliteit

Turken en Marokkanen zijn van de 1,3 miljoen de grootste groepen: 312 duizend Turken en 311 duizend Marokkanen hebben een dubbele nationaliteit.

Kinderen van Turkse of Marokkaanse ouders zijn automatisch ook Turk of Marokkaan. Zelfs als het kind niet in het land van herkomst wordt aangegeven bij de burgerlijke stand. Marokko biedt geen mogelijkheid om de nationaliteit op te geven, Turkije wel – al liggen de mogelijkheden voor mannen in verband met de dienstplicht iets lastiger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.