Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 30 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Pedo-duo op bankje vastgezet met cement en touw

Twee beruchte kindermisbruikers die op de vlucht waren voor de politie zijn afgelopen zaterdag aangehouden in het Noord-Ierland. Het duo, bestaande uit de 48-jarige James White en zijn 26-jarige kompaan Jason Lydiard, reed vorig weekend door het grensgebied tussen Ierland en Noord-Ierland. De zaak zorgde voor veel ophef en angst in de regio, zo meldt de Ierse Independent.

Zaterdagavond werden ze opgepakt in de plaats Armagh. De inwoners van het dorp hadden het recht in eigen handen genomen en dit ging er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Agenten troffen het pedo-duo aan terwijl ze waren vastgebonden op een bankje, ondergedompeld met cement en besmeurd met verf. Een boze schreeuwende menigte, keek toe hoe de twee door agenten in bewaring werden genomen.

Klopjacht

De twee staan te boek als zeer gevaarlijke ‘sex offenders‘ en zouden volgens de politie samenwerken om kinderen te benaderen. White en Lydiard werden daarnaast gezocht voor rijden onder een vals kenteken en openstaande boetes. Gezien het kwalijke verleden, en het risico op herhaling, werd er een groot opsporingsbericht verspreid.

Op sociale media werd het signalement van het tweetal veelvuldig gedeeld. Er kwam een klopjacht op gang waarbij de lokale bevolking samenwerkte met de politie. Agenten kwamen op het spoor van het pedo-duo toen ze zaterdag de auto van hen aantroffen.

Hierop werd onmiddellijk opgeroepen dat de verdachten waarschijnlijk in de buurt waren. Een paar kilometer verderop werden ze herkend door de inwoners van Armagh. Hierop gingen zij over op een burgerarrest.

Bekenden van de politie

De plaatselijke politie is blij met de hulp van de Noord-Ierse burgers en bedankt hen in een verklaring. „De samenwerking tussen ons en de inwoners van de regio is prijzenswaardig." Hij voegde hier wel aan toe dat het niet de bedoeling is dat mensen eigen rechter gaan spelen. „Het belangrijkste is dat de twee nu vastzitten."

White heeft een fors strafblad en is veroordeeld voor 62 overtredingen; zo ontvoerde en verkrachte hij in 1998 een 14-jarige jongen die hij had gelokt via een nepvacature in een lokale krant. Hij heeft toen vijf jaar gevangenisstraf uitgezeten. Lydiard is veroordeeld voor het gebruiken van nepprofielen om met minderjarige jongens in contact te komen en kwam begin dit jaar vrij na een celstraf. White en Lydiard zouden een relatie hebben en van plan zijn te trouwen.

De twee verdachten zijn overgebracht naar het ziekenhuis en zullen daarna door de politie worden verhoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.