Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Nichtje van ‘pornohacker’ werd zelf ook slachtoffer

Het nichtje van Mitchell van der K., waarvan dinsdag bekend werd dat hij wordt verdacht bijna 200 vrouwen te hebben gehackt, is zelf ook voor een lange tijd slachtoffer geweest van de hacker.

‘Een bizarre situatie’ noemt zij het dat feit haar neef haar drie jaar heeft gehackt. Joëlle wil andere meisjes waarschuwen voor de gevolgen van hacking.

Raadslid

De 33-jarige van der K. uit Almere kreeg door het hacken de toegang tot seksueel getinte foto’s en video’s die op het internet belandden. Die waren onder andere beelden van vlogster Laura Ponticorvo en hockeyster Fatima Moreira de Melo . Van der K. was kandidaat voor de VVD in de gemeenteraad van Almere, en trok zich terug toen de aanklaging bekend werd. Daarnaast was hij werkzaam als hoofdredacteur van mannenwebsite Manners.

Meldingen van iCloud

Het nichtje van van der K., die inmiddels 19 jaar oud is, ontving drie jaar geleden een gek mailtje. Het was een melding dat er op haar account en iCloud was ingelogd. Deze meldingen bleven maar komen, ook toen ze haar wachtwoorden aanpaste. Ze stelde een extra beveiligingsmethode in, maar ook die werd snel weer gekraakt.

Lang wist Joëlle niet wie er achter de hacks zat. Een maand geleden biechtte haar neef op dat hij erachter zat. „Mitchell zei dat hij niet alleen handelde”, zegt Joëlle tegen RTL Nieuws. „Hij werd door een anoniem persoon onder druk gezet en bedreigd om anderen te hacken.” Joëlle zegt niet zeker te weten of dit verhaal klopt.

Naaktbeelden

Toen de politie de computer van Van der K. doorzocht, werden daar naaktbeelden van Joëlle gevonden. Deze zouden zijn gemaakt via haar webcam, toen ze zich aan het omkleden was. Hoe haar neef aan die beelden kwam, is onbekend. Er werd volgens Joëlle geen software gevonden op zijn computer die webcams kon besturen.

Toen ze vanwege de hacks op haar accounts last kreeg van aanhoudende paniekaanvallen, deed Joëlle vorig jaar aangifte bij de politie. Haar neef had toen nog niet verteld dat hij de hacker was. Zo is het ‘balletje gaan rollen’, schrijft RTL Nieuws. Van der K. werd op staande voet ontslagen omdat hij ook collega’s hackte. Op zijn computers werden 30.000 privébeelden van vrouwen aangetroffen.

Waarschuwen

„Je denkt misschien dat dit soort dingen alleen in Amerika gebeuren, maar het kan ook jou overkomen.” Joëlle raadt aan om een wachtzin, een lange zin die je gebruikt als wachtwoord, te gebruiken. Deze tip kreeg ze van de politie. Verder zegt ze het eerst ‘panisch’ vond om een webcam af te plakken, maar nu raadt ze het anderen aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.