Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 apr 2018 / 14:05 uur

‘Erg kwade’ das kraakt kasteel in Schotland

Een Schots kasteel uit de zestiende eeuw is deels gesloten voor bezoekers vanwege de aanwezigheid van een hele humeurige das. Dit is geen Monty Phyton, maar de bittere realiteit voor de beheerders van het monument.

De tunnel onder het Craignethan Castle is vorige week dicht gegaan vanwege de kersverse harige kraker, dit vertelt Historic Schotland, de beheerder van het kasteel aan de BBC.

Craignethian Castle was zijn tijd ver vooruit ©Wikimedia Commons

Gewiekste rivaal

Het is niet bekend wat het dier exact heeft misdaan waardoor de beheerders op hun beslissing zijn over gegaan om een deel van het gebouw voor toeristen te sluiten en hem te classificeren als ‘very angry’. De das is waarschijnlijk afkomstig uit een bos in de buurt en zag het monumentale kasteel een perfecte locatie voor zijn nieuwe burcht. Hij is misschien wel ‘erg kwaad’, smaak heeft hij wel.

Deskundigen raden aan het dier uit zijn schuilplaats te lokken met paddestoelen en pindakaas. Dit mocht niet baten. Toch liet Historic Schotland zich niet door de boze bosbewoner uit het veld slaan. Camerabeelden laten zien dat de das op kattenvoer afkwam, dat zij op een tactische locatie hadden geplaatst. Het leek erop dat het dier het pand toen heeft verlaten.

De beheerders juichten echter te vroeg. Dassen zijn goede gravers en dit Schotse exemplaar besloot ondergronds te gaan. Het dier groef een tunnel onder het pand door de losse grond en de stenen om zo weer op zijn plekje terug te komen. Bij het graven liet het dier een gigantische puinhoop achter. Nu is besloten om de das voorlopig met rust te laten, de rest van het kasteel is gewoon open voor toeristen.

De tunnel onder het kasteel is geclaimd door de 'erg kwade' das ©Wikimedia Commons

Dassenburcht

Craignethan Castle werd gebouwd in 1530 en stond bekend vanwege het feit dat vijandige legers er grote moeite mee hadden om het te veroveren. Het verdedigingsbolwerk is gebouwd om zestiende eeuwse artillerie-beschietingen te weerstaan en was zijn tijd ver vooruit. En waar vele legers faalden, lukte het een das in 2018 wel om het kasteel – deels – te veroveren.

Dassen zijn de grootste roofdieren die in Schotland voorkomen. Deze dieren staan bekend om het feit dat ze ondergrondse gangenstelsels bouwen genaamd burchten. Ze vallen onder de marterachtigen net als otters, wezels en nertsen en zijn zeer goeie gravers. Normaal gesproken zijn dassen niet agressief tegenover mensen, alleen een gewond of in het nauw gedreven dier kan misschien aanvallen.

Het feit dat de das zo ‘humeurig’ was, kwam waarschijnlijk door het feit dat hij zich in het nauw gedreven voelde door de mensen in de krappe tunnels onder het Craignethan Kasteel.

Hoewel de Euraziatische das ook in Nederland voorkomt, zijn er in ons land geen gevallen bekend van krakende exemplaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Erg kwade’ das kraakt kasteel in Schotland
Sluiten