Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 9 apr 2018
Leestijd: 5 minuten

Kim-Lian: Pronkstukken musea zijn er voor iedereen

Ambassadrice Kim-Lian van der Meij gaat óók de millennials betrekken bij de Nationale Museumweek 2018.

Eén op de vier millennials zet nooit een stap in een museum. Dat vindt Nationale Museumweek niet alleen jammer, maar ook een gemiste kans. Daarom richt deze nationale week zich de komende zeven dagen specifiek op deze doelgroep. Ruim vierhonderd musea doen actief aan de week mee. Om de jongeren aan te spreken is presentatrice / actrice Kim-Lian van der Meij gevraagd het gezicht te worden van de Nationale Museumweek. Metro vroeg Van der Meij naar haar ‘museumgedrag’.

Andere dingen

Ben je van jongs af aan een museumganger?

Eerlijk gezegd niet, met mijn ouders ging ik niet zo vaak naar musea vroeger. Zij waren veel meer van de dansevenementen. Ik vind niet dat ik de musea als kind heb gemist, want ik kreeg veel andere dingen mee. Wel ben ik op jonge leeftijd naar het Anne Frankhuis geweest. Dit wil overigens niet zeggen dat ik helemaal niet geïnteresseerd ben in musea hoor. Integendeel inmiddels, zou ik nu bijna willen zeggen.

Nijntje Museum

Je hebt het gecompenseerd?

Ik ben nu moeder van drie kinderen, Benjamin, Ronja en William. Dan stel je jezelf vaak genoeg de vraag ‘wat zullen we vandaag eens gaan doen?’. Musea bezoeken hoort daar zeker bij. We moeten dan wel goed kiezen, want mijn kinderen zitten natuurlijk overal met hun handen aan. Met de jongste ben ik onlangs in het Nijntje Museum in Utrecht geweest. Daar mag je lekker overal aanzitten en leuke dingen doen. Met de middelste bezocht ik het Militair Museum in onze woonplaats Soest, want hij is heel erg geïnteresseerd in tanks en dergelijke. De oudste was een tijdje gefascineerd door dinosaurussen en we zijn toen naar de T-rex-tentoonstelling in Naturalis in Leiden geweest. Heel gaaf vond ie dat.

Kim-Lian: Pronkstukken musea zijn er voor iedereen
De t-rex tentoonstelling die Kim-Lian van der Meij in Leiden bezocht. / Marten van Dijl | ANP

Je bent gevraagd als ambassadrice van de Nationale Museumweek. Verraste je dat?

Niet echt eerlijk gezegd, omdat ik nu weet dat de Museumweek een nieuw museumpubliek wil aanspreken en verrassen. In het bijzonder de millennials die geen Museumjaarkaart hebben natuurlijk. Daar hoor ik zelf bij! Leuk dus om juist hen bij de Museumweek te betrekken. We gaan ze confronteren met museale pronkstukken. We brengen de musea naar de mensen toe, door op straat een pronkstuk uit een museum extreem vergroot en verguld in goud in de schijnwerpers te zetten. Dit is niet te missen!

Victor Mids

Waar kunnen we je met de microfoon aantreffen?

Ik begin maandag al om 8.30 uur in Zaltbommel. Op de Waalkade wordt het eerste een Gouden Pronkstuk onthuld, De Ontsnapping van Hugo de Groot als zandsculptuur. Het wordt megagroot met gouden lampen erop. Ik verklap alvast dat illusionist Victor Mids erbij zal zijn en dat hij Hugo de Groot opnieuw laat verdwijnen.

Hoe cool vind je dat?

Héél gaaf om bij die openingsact te mogen presenteren. Soms heeft de museawereld nog wel een beetje stoffig imago, maar op deze manier laat je dat met een heel moderne en spectaculaire show verdwijnen. Dit gaat veel mensen aanspreken. Verder ben ik woensdag in Helmond, waar het beeld De Ploeger van 60 centimeter wordt uitvergroot tot een Gouden Pronkstuk van 12 meter hoog. Vrijdag ben ik in Harlingen bij de gouden verschijning van de Halve Maen (het VOC-schip is te zien in een gigantische 3D-animatie, red.). Het schip komt daardoor virtueel de haven binnenvaren. En dan mag ik ook nog twee pop-up musea openen. In Leiden maken leerlingen een museum van pronkstukken uit Naturalis. De leerlingen kiezen zelf de pronkstukken uit het museum, stellen de tentoonstelling samen en verzorgen zelf de opening, waarbij ik mag helpen als presentatrice.

Echt goud dichtbij

Vind je het belangrijk dat de Nationale Museumweek er is?

Ja, het weer even bewust beseffen wat er allemaal aan schatten is vind ik heel goed. Daarom vind ik het motto Ontdek samen ons échte goud heel mooi; en ook dat dat echte goud dichterbij is dan je denkt. Dat woordje ‘ons’ laat zien dat de week over ónze geschiedenis gaat, over onze streek, ons dorp, ons land en onze bevolking. Over mensen die de grondleggers waren van de wereld waarin wij nu leven. Dat mag allemaal niet vergeten worden. Al ging ik als kind zelf niet zo vaak, inmiddels weet ik dat we met z’n allen veel meer naar musea moeten gaan om ervan te genieten en te leren. Om je daar te laten inspireren of aan dingen te laten herinneren. Voor mij en m’n gezin valt er in elk geval nog heel veel te ontdekken. Loop deze week maar eens binnen bij een museum in de buurt en ontdek het zelf.

Kim-Lian: Pronkstukken musea zijn er voor iedereen

Kans op ’n Museumkaart

Tijdens de Nationale Museumweek vind je op social media-kanalen van de Museumweek ‘Gouden Details’. Vind jij net zo’n detail in het museum? Maak dan een selfie en deel deze met de hashtags #OnsEchteGoud en #Metro op Instagram of Twitter. Je maakt dan kans op twee Museumkaarten.

Meer weten?

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van al het laatste nieuws? Neem een kijkje op nationalemuseumweek.nl. Daar vind je alle vierhonderd deelnemende musea, activiteiten, pronkstukken en nog veel meer!

Programma evenementen

• Maandag 9 april, 8.30 uur, Slot Loevestein, Zaltbommel. Onthulling Gouden zandsculptuur De Ontsnapping van Hugo de Groot.

• Dinsdag 10 april, 9.00 uur, Leiden. Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek in samenwerking met Naturalis.

• Woensdag 11 april, 10.00 uur, Burgum. Opening Gouden pop-up museum in scholengemeenschap Liudger in samenwerking met Observeum.

• Woensdag 11 april, 15.00 uur, Helmond. Onthulling Gouden replica van De Ploeger.

• Donderdag 12 april, 10.00 uur, Venlo. Opening Gouden pop-up museum in college Den Hulster in samenwerking met het Limburgs Museum.

• Vrijdag 13 april, 22.00 uur, haven Harlingen. Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen.

• Vrijdag 13 april. MuseumkaartMatch-avond in ruim 40 museu (in Stadsmuseum Harderwijk met een ‘Gouden Tintje’).

• Zaterdag 14 april, 18.00 uur, Museum TwentseWelle Enschede. Golden Hour voor millennials.

• Zondag 15 april, 18.00 uur, Scheepvaartmuseum Amsterdam. Golden Hour voor millennials.

• Zaterdag 14 en zondag 15 april. Speciale activiteiten in musea in het hele land.

In samenwerking met de Nationale Museumweek

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.