Metro
Metro Nieuws 6 apr 2018 / 15:24 uur

Groeiende ‘babyindustrie’ in Europa levert zorgen op

Steeds meer Nederlandse stellen gaan naar landen als Cyprus of Spanje om hun kinderwens te vervullen via eiceldonatie of commerciële draagmoeders (waarbij een vrouw betaald wordt om het kind van een ander te dragen). Kinderombudsvrouw Margritte Kalverboer maakt zich zorgen over deze groeiende babyindustrie in Europa.

,,Ik vind het zeer verwerpelijk dat er een systeem is opgetuigd waarbij geld verdienen voorop staat. Daar zijn zowel wensouders als de kinderen de dupe van”, zegt ze tegen EenVandaag in reactie op een documentairereeks van KRO-NCRV over het onderwerp.

Biologische ouders kennen

De Kinderombudsvrouw wijst erop dat het commercieel draagmoederschap ingaat tegen het wettelijk systeem. Ze vindt dat de praktijken moeten stoppen. ,,We hebben niets voor niets het VN-kinderrechtenverdrag ondertekend. Als kind heb je het recht om je biologische ouders te leren kennen.

Naast het commercieel draagmoederschap is het verkopen van eicellen en anonieme donatie ook verboden.  Wat bij wet ook niet mag is het bevorderen van commercieel draagmoederschap. Dat wil zeggen websites die reclame maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap aan te jagen, of wensouders die bijvoorbeeld via social media laten weten een draagmoeder te zoeken.

Waar ligt de grens?

,,Ik snap de wanhoop en de wens van ouders heel goed, maar we moeten in Nederland echt debat voeren over waar de grens ligt. Dit soort praktijken moeten we niet willen," vertelt Kalverboer.

Marc Dullaert, de voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRight en de voormalige Kinderombudsman, deelt de zorgen van Kalverboer over de stijging van stellen met een kinderwens die naar het buitenland afwijken. ,,Dit is een verkapte vorm van mensenhandel, onethisch en niet toelaatbaar."

Reageer op artikel:
Groeiende ‘babyindustrie’ in Europa levert zorgen op
Sluiten