Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 12 apr 2018 / 05:00 uur

Gouden Ploeger van 14 meter straalt in Helmond

De grote gouden replica van De Ploeger is speciaal voor de Nationale Museumweek teruggekeerd naar Helmond. Daar staat hij, 14 meter hoog, op het Kasteelplein, tot en met zondag 15 april te schitteren.

Cabaretier en geboren Helmonder Leon van der Zanden schreef een speciale ode aan de beroemde Ploeger: „Deze trotse man staat hier op het voetstuk dat hij nooit kreeg. Terwijl dat hem wel past; een gouden trofee voor een bescheiden ploeger die zelf nooit om een eerbetoon zou vragen.” Museumdirecteur Marianne Splint vult aan: „De Ploeger krijgt het eerbetoon dat hij verdient, met alleen al 30.000 automobilisten die hem dagelijks passeren. Het beeld weerspiegelt vol kracht de arbeidsstad die Helmond is; het DNA van iedere Helmonder.”

Gouden Ploeger van 14 meter straalt in Helmond

Flink Zijn

Helmondse Senna (winnaar van The Voice Kids) bracht tijdens de onthulling een lofzang. „Flink Zijn, omdat we allemaal kunnen leren van het doorzettingsvermogen van De Ploeger. Het is fijn om thuis, met Helmonders onder elkaar, dit lied te zingen.” Presentatrice en Museumweek-ambassadrice Kim-Lian van der Meij, nam het publiek mee in een muzikale tour rond het Gouden Pronkstuk. De Mannen van Naam sloten de onthulling af met het toepasselijke Brabant van Guus Meeuwis

Verrassen en inspireren

Het origineel, een bronzen sculptuur, is niet groter dan 60 centimeter. Het beeld werd speciaal voor de Museumweek uitvergroot tot een 14-meter hoog, blinkend, gouden pronkstuk. Om zo omstanders te verrassen, te inspireren en te confronteren met het beeld uit 1896 dat om de hoek in Kasteel Helmond ‘in het echt’ te bewonderen is.

Gouden Ploeger van 14 meter straalt in Helmond

Een boer met ontbloot bovenlijf is aan het ploegen. Dat is wat je ziet. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt of de man de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. De Belgische kunstenaar Constantin Meunier heeft grote invloed op de realistische kunst van het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid, fier, weer ondanks de barre arbeids- en levensomstandigheden van toen. Het bronzen origineel maakt deel uit van de collectie Mens en Werk en is alleen tijdens de Nationale Museumweek te bewonderen in het Museum Helmond.

#OnsEchteGoud

Tijdens de vierde Nationale Museumweek die nog tot en met zondag 15 april duurt, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan. De Ploeger is er daar één van.

In samenwerking met de Nationale Museumweek

Reageer op artikel:
Gouden Ploeger van 14 meter straalt in Helmond
Sluiten