Metro
Metro Nieuws 12 apr 2018 / 05:34 uur

Nederland waardeert nette kleding in Tweede Kamer

Hij is pas net iets meer dan een jaar lid van de Tweede Kamer namens de SP, maar weet zichzelf nu al flink in de kijker te spelen. Woordvoerder van onderwijs, cultuur en media Peter Kwint heeft naar eigen zeggen een langzame wasmachine en draagt daarom geen jasje in de Kamer.

Als Kwint tijdens een debat naar voren komt om te spreken, vraagt Kamervoorzitter Arib zich af waar zijn jasje is. Hierop antwoordt Kwint lachend dat hij zich dat al jaren afvraagt. Hij heeft een erg langzame wasmachine en een slechte stomerij. Hierdoor staat hij nu in de Tweede Kamer in een simpel t-shirt met v-hals.

In het hele land is hierdoor discussie ontstaan: moeten leden van de Tweede Kamer altijd strak in pak?

Alhoewel kamervoorzitter Arib zelf door de jaren heen in verschillende interviews heet duidelijk gemaakt dat zij niets voelt voor een dresscode in de Kamer, hecht ze wel veel waarde aan een representatief voorkomen van de leden. Vorig jaar liet Arib weten dat ze regelmatig mails ontvangt van mensen die klagen over het ontbreken van een jasje of te diepe decolletés bij parlementariërs. Om die reden wijst zij haar collega’s op hun kledingstijl, maar ze wil ze geen voorschriften opleggen.

Meerderheid voor Arib

Uit een poll van De Telegraaf blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlands vindt dat Arib gelijk had, toen ze Kwint aansprak op zijn kledingkeuze. 39 procent van de ruim 3000 mensen die de poll invulden, vindt dat Peter er prima uitziet.

Maar een echte duidelijke meerderheid is het niet. Nederland lijkt nette kleding in de Kamer te waarderen, maar veel mensen vinden ook dat de parlementariërs een goede afspiegeling van onze maatschappij moeten zijn. Onze volksvertegenwoordigers zouden net zo verschillend moeten zijn als wij allemaal. Om die reden zouden ze dus juist niet allemaal in pak moeten verschijnen.

Kwint kan er zelf in ieder geval wel om lachen en heeft openbaar beloofd in ieder geval niet in een gele Dries Roelvink-string in de Kamer te verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland waardeert nette kleding in Tweede Kamer
Sluiten